Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Roušku ani respirátor si odpovědný člověk nekoupí. Jen borec ducha mdlého by dnes porušoval pravidla karantény

15. 03. 2020 | 18:37

Na fotografii je luskoun, prý původce koronaviru. To je viník nynější pandemie, která se šíří světem. Dávám sem tu „potvoru“ proto, aby se vědělo. Nebezpečí nákazy je čím dál tím reálnější, zvlášť když momentálně nejcitovanější náměstek ministra zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula, minulý týden ve vysílání DVTV prohlásil, že stát zváží, zda nenařídit povinné nošení roušek.

CoronaLaskoun
Foto z www.invia.cz

Po sérii nezbytných zákazů, příkazů a omezení by to byl logický krok. Chránit se musí všichni, především ale samozřejmě ti, co byli do boje s pandemií postaveni do první linie – zdravotníci, pokladní v supermarketech, lékárníci, řidiči v hromadné dopravě a plejáda dalších. O ty by se měl postarat stát a ochrannými pomůckami je v dostatečném množství vybavit. Hned, fakticky, ne řečmi.

My ostatní (i když jsme nikde lyžovat nebyli a ven raději nechodíme, protože nemusíme) se chceme (a musíme) postarat sami. O to jsem se dnes snažila celé dopoledne. Při surfování po internetu a projíždění sociálních sítí na mě pravidelně vyskakují reklamy na roušky i respirátory. A tak jsem podlehla.

Ve snaze zakoupit ochranné pomůcky pro sebe a své okolí jsem zjistila následující: Nejsou a budou-li někdy, pak nejdříve v dubnu. Alespoň se nevyskytují v prověřených e-shopech, v nichž bez obav, je-li to výjimečně jediná možnost, zaplatím bezhotovostně předem. Vyprodáno hlásí nejznámější lékárnické firmy i největší internetové obchody v zemi. Pouze v tom od písmene A jsem dostala šanci zaregistrovat se pro odběr zboží pro chvíli, kdy bude. Ty ostatní hlásí vyprodáno.

Zato podivné, zcela neznámé e-shopy, jež nabízejí dopravu zdarma a vyžadují zásadně platbu předem, tvrdí, že jinde nedostatkové zboží mají. Protože ale naplňují všechny atributy podvodného e-shopu, obávám se, že byznys skončí tím, že se odešle platba. A pak u té jejich naléhavě útočící reklamy.

Shrnuto: Nařídí-li stát povinné nošení roušek či respirátorů, nelze jej při sebevětší snaze splnit.

A když jsem byla v tom surfování po netu, podívala jsem se, co hrozí výtečníkovi, který by po návratu z rizikových zemí nedodržoval pravidla nařízené karantény. Jen člověk ducha mdlého by tak v nynější situaci, kdy chce národ lynčovat každého, kdo jel lyžovat do zahraničí, činil. Nadto se už nejedná o žádné „ryzí české furiantství“.

Novinky.cz: Vláda v pátek 13.3.2020 zařadila koronavirus na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření je trestným činem. Jedná se o opatření v souvislosti s dalšími rozhodnutími vlády ohledně pandemie zmíněného viru. Za úmyslné šíření nemoci hrozí v nejpřísnějším odstavci trestního zákoníku až dvanáctiletý trest vězení.

Česká justice.cz: Za porušení opatření proti šíření koronaviru, karantény navrátilcům z rizikových zemí, hrozí podle zákona 258/2000 o ochraně veřejného zdraví pokuta až ve výši 3 miliony korun.

Při takových „pálkách“ by byl každý, kdo by porušil pravidla karantény, ještě větší „borec“ než jsme doufali. Musí si být vědom toho, že se o jeho výletu ví nejen v rodině, ale i v zaměstnání a často i v bydlišti. Pokud rakev lyžemi a snowboardy neplnil pod pláštíkem noci, jistě si ho všimli sousedi, kteří dnes hlasitě a veřejně nechápou, proč někdo odjel lyžovat do Itálie či Rakouska, když mohl do Jizerek nebo Krkonoš.

Alena Roubalová