Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S obnovením výuky ve školách přibudou v MHD v Liberci spoje, u řidiče stále nastoupit nejde

07. 05. 2020 | 14:15

S obnovením výuky ve školách přidá liberecký dopravní podnik spoje. Další školní linky začnou jezdit od 25. května, řekla dnes ČTK mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Martina Poršová. I když se opatření zavedená v souvislosti s novým koronavirem postupně rozvolňují, do městských autobusů v krajském městě zatím stále není možné nastoupit předními dveřmi.

autobusy DPMLJ1
Foto: Artur Irma

Opatření zavedl dopravní podnik už 13. března. "Chceme tím ochránit naše řidiče před nákazou a minimalizovat jejich kontakt s cestujícími. S oteplením je pro ně jezdit v roušce velmi náročné, chceme, aby mohli jezdit bez ní třeba jen s ochranným štítem," řekl Poršová. V autobusech liberecké MHD tak není stále možné koupit u řidiče jízdenku. Do tramvají lze nastoupit všemi dveřmi, řidiči jsou uzavřeni v kabině.

S postupným obnovením výroby v průmyslové zóně přibylo už od pondělí spojů na linkách 13, 24 a 26. V souvislosti s obnovením výuky na středních školách budou od 10. května některé autobusy na těchto linkách zajíždět až do zastávky u střední školy v liberecké čtvrti Kateřinky a znovu tam začne jezdit i linka 53. "Provoz ostatních školních linek 51, 52, 55, 56, 59 a 60 bude zaveden až od 25. května s obnovením výuky na prvním stupni základních škol," dodala Poršová.

Liberecký dopravní podnik také kvůli snížení rizika nákazy pokračuje v dezinfekci svých vozů, ale také zastávek MHD. Pravidelnou dezinfekcí prochází i terminál MHD ve Fügnerově ulici, kudy denně projdou tisíce lidí. Dezinfikují se nejen velké plochy, ale hlavně staniční sloupky, dveře a kliky, lavičky, odpadkové koše či květináče. K dezinfekci vozů používá podnik ozon.

čtk