Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sametovou revoluci v Liberci připomíná žulový schod s Havlovým citátem a poděkováním těm, kteří se vzepřeli totalitě

17. 11. 2019 | 14:42

Sametovou revoluci z listopadu 1989 ode dneška na vstupních schodech do liberecké radnice připomíná speciální schod z liberecké žuly. Je na něm Havlův citát a poděkování lidem, kteří se před 30 lety vzepřeli totalitě.

corner2
Foto: Mad

"Sjednotili jsme se, že to bude citát Václava Havla jako představitele a symbolu sametové revoluce," řekl dnes ČTK primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Symbolické je podle něj i umístění památníku na schodech radnice. "Na kterých se v posledních 130 letech psala historie tohoto města. A její součástí je i demonstrace před 30 lety právě zde na náměstí Dr. Edvarda Beneše a na těchto schodech, odkud mluvili řečníci," dodal primátor. Na čelní straně schodu je Havlův citát: "Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí" a z boku poděkování: "Všem, kteří se v listopadu 1989 vzepřeli totalitě".

Foto. Mad

Liberec si dnes dopoledne události z roku 1989 připomněl vzpomínkovou akcí. Na ní se rozdávalo i speciální vydání libereckého občasníku Vpřed, jak se měnil duch listu během listopadu a prosince 1989. Ještě 17. listopadu to byla jen hlásná trouba komunistické strany informující v titulním textu o zasedání uliční buňky KSČ. První informace o demonstracích ve městě se v novinách objevily o týden později, trvalo ještě ale další týden než se prosadili redaktoři, kteří chtěli pravdivě informovat o situaci ve městě. "Šéfredaktor byl pán, který už nechtěl nic rozhodovat, takže si vzal v podstatě neschopenku, a už jsme ho nikdy neviděli," později zhodnotil "boj o Vpřed" tehdejší fotograf Vpředu Milan Drahoňovský.

Vzpomínková akce bude dnes pokračovat v Liberci od 17:11 v Šaldově divadle komponovaným pořad s písněmi a autentickými dokumenty. Pořad nese název 17 ZASTAVENÍ LISTOPADU a jeho součástí je křest knihy Liberec 89, sametová revoluce. Pořad bude v přímém přenosu vysílán na velkoplošné obrazovce umístěné na náměstí u radnice. Vzpomínkovou akci organizuje odpoledne v Liberci i místní buňka Milionu chvilek pro demokracii. Setkání začne v 16:30 u kostela sv. Antonína Velikého, součástí akce bude pochod na náměstí Dr. E. Beneše, kde účastníci vytvoří lidský řetěz a společně zavzpomínají.

čtk