Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

SeneCura SeniorCentrum Liberec získalo certifikaci Vážka za kvalitní péči o lidi s Azheimerem

23. 04. 2024 | 8:03

Odborníci z Česká alzheimerovské společnosti udělili domovu pro seniory ze sítě SeneCura certifikát, který potvrzuje vysokou kvalitu péče o seniory s demencí. Certifikace Vážka se uděluje na základě výsledků externího auditu v daném zařízení a platí dva roky. Po této době lze audit provést opětovně. Liberecké SeniorCentrum SeneCura je teprve druhým zařízením v Liberci, které toto ocenění kvality péče má.

SeneCura SeniorCentrum Liberec
SeneCura SeniorCentrum Liberec

Certifikace vyjadřuje názor České alzheimerovské společnosti, respektive jejího odborného týmu, že služby, které dané zařízení poskytuje, odpovídají dobré praxi v péči o lidi s demencí v podmínkách České republiky. Certifikace je rozdělená do tří hlavních oblastí: péče, zařízení domova a personál. V každé oblasti se poté hodnotí několik konkrétních kategorií se zaměřením na klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence. V oblasti “úroveň péče” je to například důraz na lidskou důstojnost, spolupráce s rodinou či zajištění bezpečného prostředí.

Dále tým auditorů analyzuje prostory pokojů a společenských místností s důrazem na dodržení všech zásad hygieny prostředí. Neméně důležití jsou zaměstnanci zařízení, u nichž hodnotitelé auditují kvalifikaci pro práci s lidmi s demencí, ale také jejich dostatečný počet.

Auditu v libereckém SeniorCentru, které svým klientům poskytuje sociální službu domov pro seniory a domov se zvláštním režimem, předcházela náročná příprava. „Ráda bych poděkovala celému týmu domova. Certifikace je náš společný úspěch a potvrzení, že se nám společně daří neustále zlepšovat služby pro klienty," říká ředitelka libereckého SeniorCentra Lucie Čechová.

SeneCura SeniorCentrum Liberec týmSeneCura čerpá z dlouholetých zkušeností, poznatků vědy i příkladů dobré praxe. „Inspirujeme se příklady dobré praxe a jsme v kontaktu s řadou expertů z oblasti zdravotnictví a sociální péče. Chceme, aby klient cítil fyzickou i duševní pohodu, aby byl obklopen lidmi, které má rád, a zároveň bylo pro něho prostředí dostatečně motivační a podnětné," dodává.

SeneCura SeniorCentrum Liberec disponuje celkem 126 lůžky, 80 z nich připadá na službu domova se zvláštním režimem, která je určena právě seniorům s různými stádii Alzheimerovy choroby či jiné formy demence. Poptávka po těchto službách rok od roku roste úměrně tomu, jak se zvyšuje počet lidí s touto diagnosou v populaci. Přehled zařízení, která mají certifikát Vážka je k dispozici veřejnosti na stránkách ČALS

https://www.alzheimer.cz/certifikace-vazka/certifikovane-sluzby/

TZ/SeneCura SeniorCentrum