Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Severočeské muzeum představuje na kraji kubistický porcelánový kávový servis 

12. 10. 2019 | 16:05

Severočeské muzeum v Liberci prochází více než rok druhou etapou rekonstrukce a první návštěvníky má uvítat na podzim příštího roku. Své sbírky však připomíná průběžně ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Kávový servis Lilia, porcelán
Kávový servis Lilia, porcelán, foto: LK

Jedním z exponátů, které lze na kraji obdivovat, je i kubismem inspirovaný kávový servis z porcelánového souboru Lilia. Pochází z autorského studia Vjemy, které založili v roce 2013 Adam, Samuel a Světlana Ciglerovi.

Úkolem našich muzeí a galerie není jen vytváření sbírek historických předmětů a výtvarného umění. Důležité je budovat sbírky tak, aby v nich měly zastoupení i předměty současné. Novodobé umění bude navíc stoupat na ceně. Pokud bychom doplňování sbírek v této oblasti zanedbali, může se stát, že v příštích letech už bude takový nákup mimo naše finanční možnosti,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Porcelán navazuje na český kubismus v užitném umění. Princip kubismu byl založen na krystalu – geometricky komplexní struktuře složené ze šikmých ploch a ostrých hran.

Autoři Lilie se inspirovali i islámským uměním dekoru, a to nekonečně opakující se vzory, jejichž mřížka je zpravidla šestiúhelníková. Zmnožením jednotlivých symetrických předmětů z kolekce geometrického setu a jejich vyskládáním vedle sebe vznikají podivuhodné trojrozměrné vzory. Porcelán se vyrábí malosériově v České republice.  

LK/Jan Mikulička