Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skoro na polovinu bude muset dočasně snížit kapacitu známá liberecká pivnice Labský zámek

21. 05. 2020 | 11:25

Skoro na polovinu bude muset dočasně snížit kapacitu známá liberecká pivnice Labský zámek s více než stoletou historií. Jinak by totiž nesplnila podmínky, aby mohla v pondělí po více než dvou měsících otevřít vnitřní prostory. "Je to provizorní, říkáme si ale, že aspoň něco. Je to naše živobytí," řekl ČTK majitel pivnice na Tržním náměstí Jan Gamper.

pivo sklenice
Ilustrační foto

Restaurace v důsledku rozvolňování opatření v souvislosti s koronavirem mohou vnitřní prostory otevřít od 25. května. Podle podmínek zveřejněných ministerstvem zdravotnictví by měli provozovatelé zajistit minimálně 1,5 metru rozestupu mezi hosty. Míst v Labském zámku s velkými stoly je zhruba 70, Gamper odhaduje, že uvnitř bude moci najednou být asi jen 40 lidí. Provoz bude zatím povolený jen do 23:00, což majitel pivnice za velký problém nepovažuje. "Zavírali jsme předtím do půlnoci i v pátek a v sobotu. Jsme tady tak domluvení v rámci sousedských vztahů, takže tím časem nejsme diskriminováni," uvedl Gamper.

Vítá, že vpuštěním hostů dovnitř restaurace se zlepší oproti současnosti kultura stolování. "Zákazník sedne a dostane jídlo na talíř. Teď je jídelák uzpůsobený na výdej na tácek," řekl. Stejně jako ostatní musel zavřít restauraci v polovině března. Alespoň výdejní okénko otevřel po pětitýdenní přestávce. "Bylo příjemné, že když jsme otevřeli výdejní okénko, měli jsme tady fůru lidí," uvedl. Lidé si podle něj navykli sedět v parku naproti bazénu, po povolení otevřít zahrádky přidal i stoly u pivnice. "Využili jsme stolky na stojáka, lidově zvané krmelce. Stojí se u nich, a lépe se tak dodržují dané rozestupy," řekl Gamper. Obvyklých tržeb podle něj i přesto hospoda zdaleka nedosahuje, z výčepu jsou zhruba poloviční a kuchyně je na deseti až 20 procentech.

Labský zámek jako restaurace funguje od roku 1918, za minulého režimu moc dobrou pověst neměla. "Za bolševika to byla čtyřka bez ubrusu, která byla proslulá tím, že v ní bylo nejvíc nakouřeno," uvedl Gamper. Pivnici začal provozovat asi před rokem a půl, předtím byla několik let zavřená. Labský zámek se nyní prezentuje jako retro hospoda s českou kuchyní, na podobě interiéru se podílel architekt Petr Stolín. Od středy je její součástí i kulturní místo s názvem Kunst kout, jako první tam má výstavu liberecký malíř David Hanvald.

čtk