Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Součástí dětské olympiády jsou hry sluchově postižených, soutěžit budou v plavání, atletice i basketbalu  

21. 06. 2019 | 18:42

Součástí IX. Letní olympiády dětí a mládeže, která už v neděli začíná v Liberci, budou i hry dětí se sluchovým postižením. Utká se v nich 166 dětí ze specializovaných škol pro neslyšící z celé České republiky. Soutěžit budou v plavání, atletice, malé kopané a basketbalu. Každý tým má maximálně 16 sportovců, osm chlapců a osm dívek, kteří startují napříč disciplínami, řekl ČTK Jakub Karásek, ředitel ZŠ a MŠ logopedické Liberec, která 55. Celostátní sportovní hry sluchově postižených žáků pořádá.

basketball detail -3653674 1280
Ilustrační foto

Spojení her s olympiádou dětí a mládeže umožní neslyšícím dětem zažít atmosféru skutečně obrovské sportovní akce, která má zhruba 4400 účastníků. Všichni budou mít společné slavnostní zahájení v neděli v Home Credit Areně a některé medailové ceremoniály. Navíc sport jako univerzální jazyk stírá hranice mezi slyšícími a neslyšícími, protože radost z medaile mají všichni stejnou. A liberecká škola má medailové ambice. "Na stupních vítězů chceme být alespoň v jednom kolektivním sportu a několik medailových nadějí máme i v atletice," dodal Karásek.

Příkladem toho, že sluchové postižení nemusí být překážkou sportu ani na vrcholové úrovni může být absolvent liberecké školy Dieter Šulák, který získal zlatou medaili v individuální a týmové časovce na deaflympiádě. Na rodinnou tradici navázal jeho syn Alexandr, který školu několik let reprezentoval právě na Celostátních hrách sluchově postižených.

V současné době patří mezi nejznámější sportovce se sluchovým postižením bobista Jakub Nosek, který se navzdory handicapu probojoval na Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu nebo lyžařka Tereza Kmochová, která již několikrát jela závody Světového poháru v alpském lyžování. Oba dokázali, že lze rovnocenně bojovat i se slyšícími sportovci. Kmochová se navíc v roce 2015 stala nejlepší neslyšící sportovkyní světa poté, co na deaflympiádě v Chanty-Mansijsku získala pět zlatých medailí.

čtk