Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v Liberci se vrátil ke kauze spojené s požárem Severochemy, firma vyčíslila nižší škody

10. 06. 2020 | 11:21

V Liberci dnes po čtvrt roce pokračoval soud v případu muže obžalovaného z obecného ohrožení kvůli tři roky starému požáru liberecké chemičky Severochema. Podle dnešního písemného vyjádření firmy pro soud škoda a ušlý zisk byly asi o 19 milionů korun nižší, než dosud udávala. Částku snížila ze 181,56 milionu na 162,226 milionu. Po obžalovaném požaduje 37,226 milionu, neboť 125 milionů jí vyplatila pojišťovna.

severochema4dym
archivní foto Artur Irma

V případu je obžalovaný bývalý zaměstnanec chemičky Jiří Mach. Podle obžaloby způsobil škodu skoro za 55 milionů korun. Hrozí mu za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení. Vypovídat na policii i před soudem odmítl. Jen uvedl, že lituje toho, co se stalo. Podle policie požár vznikl při pokusu obžalovaného ukrást chemikálie za zhruba 3000 korun. Když si stáčel do devítilitrového kanystru ředidlo, vznikl elektrostatický výboj a způsobil mohutný požár. Oheň se 29. května 2017 rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu lehce popáleného Macha a zraněn byl i jeden z hasičů. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Policie evakuovala z továrny a jejího okolí 50 lidí.

Dnes před soudem stanul jediný svědek, předseda představenstva Severochemy Roman Hrnčíř. K požáru se dostal v jeho samém závěru, neboť byl tehdy na cestě do Prahy a k okolnostem vzniku nebyl schopen nic říci. Potvrdil, že od pojišťovny dostala firma plnění 125 milionů korun.

"Vyplaceno bylo na zálohách," uvedl. Podle něj stále nejde o konečný stav. Dodal, že požár činnost firmy hodně ovlivnil. "Znamenal pozastavení rozvoje," řekl. V posledních dvou až třech letech se podle něj věnovali obnově poškozených věcí. Za významné považuje, jak se dokázal v krizové situaci stmelit tým zaměstnanců.

Kvůli změně ve složení soudního senátu hrozilo, že se případ vrátí na začátek. Státní zástupkyně i obžalovaní ale dnes souhlasili s takzvaným čtením podstatného obsahu protokolu. Soudkyně tak ve zkrácené formě zopakovala, co se před soudem dosud projednávalo. Příští líčení bude koncem září, zbývá vyslechnout tři svědky, znalce a přehrát záznamy z kamer.

čtk