Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v Liberci začal projednávat rozsáhlý případ výroby a prodeje pervitinu

23. 07. 2024 | 12:41

AKTUALIZOVÁNO: Krajský soud v Liberci dnes začal projednávat rozsáhlý případ výroby a prodeje pervitinu. Podle obžaloby vyrobila skupina kolem Michala Votavy v Liberci a okolí od září 2022 do srpna 2023 bezmála deset kilogramů metamfetaminu, jehož prodejem mohla získat zhruba deset milionů korun, a měla k dispozici suroviny k výrobě zhruba stejného množství této drogy. Hlavním aktérům hrozí až 18 let vězení. V případu bylo obžalováno 11 lidí, jeden z nich se ale dnes na zahájení líčení nedostavil, a soud ho tak vyloučil k samostatnému projednávání.

drogy addict-2713526 1280
llustrační foto

"Ta skupina, co se týče zásobování metamfetaminu, byla poměrně významná v Libereckém kraji, takže z mého pohledu určitě došlo k oslabení toho trhu s metamfetaminem poté, co byli obžalovaní zadrženi," řekla dnes novinářům státní zástupkyně Petra Pazderková.

Dva obžalovaní mají status spolupracujícího obviněného, šest je stíháno vazebně. Dnes vypovídalo osm obžalovaných a pět z nich prohlásilo vinu. Zbývající dva obžalované soud vyslechne ve středu a ve čtvrtek zřejmě vynese rozsudek nad těmi, kteří se přiznali, a není tak nutné další dokazování.

Suroviny k výrobě pervitinu získával drogový gang částečně z Polska. Obžalovaný Polák Daniel Stefan Smólkowski, který je spolupracujícím obviněným, před soudem řekl, že se na tom podílel ve třech případech. Uvedl, že tablety Cyrrus využívané pro výrobu metamfetaminu byly ukryté v rezervní pneumatice. "Byla devatenáctipalcová," uvedl. Za kilogram dovezených tablet dostával 1000 korun, v zásilce bývalo pět kilogramů.

Pervitin následně vyráběli členové skupiny v podomácku zhotovené laboratoři na různých místech po Liberci, v Proseči nad Nisou nebo v chatě u nádrže Fojtka v Mníšku. Vařiči se střídali, bylo jich pět, což je nezvykle velké množství. "Většinou došlo k rozepři mezi obžalovaným Votavou a jednotlivými vařiči a v důsledku toho pak došlo k výměně a k náhradě za jiného vařiče," řekla Pazderková.

Potvrdil to dnes obžalovaný Luboš Smrček, který podle své výpovědi drogy pro Votavu vyrobil ve čtyřech případech. Řekl, že vařením pervitinu chtěl řešit své problémy s penězi. Byl v té době v podmínce a na probační službě musel dokládat, že splácí své dluhy. "Nevěděl jsem, kde jinde peníze vzít, a tohle mi přišlo jako nejjednodušší a že nikomu neubližuji. Teď se na to dívám jako na hroznou blbost," řekl u soudu. K výrobě drog pro Votavu se dnes u soudu přiznal i obžalovaný Martin Hendrych. Vypověděl také, že je užívá 30 let a jejich vařením se živil. Drogy vařil i obžalovaný Roman Fejneš, ten ale tvrdil, že si laboratoř od Votavy jen pronajímal.

Jedním z těch, kteří pervitin dál prodávali, byl obžalovaný Jan Krček, který dnes u soudu přiznal vinu. Uvedl, že od Votavy kupoval zhruba čtvrt roku týdně 20 až 30 gramů pervitinu. Z toho pět až šest gramů využil pro sebe a svoji přítelkyni, zbytek prodal. Nákupní cena byla podle něj 900 korun, dál pervitin prodával za 1200 až 1500 Kč.

čtk