Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Speciální kurzy pomáhají dětem zvládat kila navíc. Změní-li špatné návyky, čeká je zdravější budoucnost 

02. 09. 2024 | 8:03

Méně pohybu, nezdravé jídlo, nedostatek spánku a naopak přemíra času stráveného s telefonem v ruce. To jsou návyky, které vedou k nadváze nebo obezitě. Kila navíc trápí podle odborníků přibližně každé čtvrté dítě. Jejich počet se za posledních dvacet let neustále zvyšuje.

dítěTlusté
ilustrační foto

S nadměrnou váhou se většina z nich potýká i v dospělosti, a čelí tak riziku vzniku vážných onemocnění, jako je cukrovka nebo infarkt. Proto je důležité, aby už jako malí svůj životní styl upravili. S tím jim pomáhají speciální kurzy, kterých se spolu s dětmi účastní i rodiče. V Liberci startují na konci září.

„Obezita má vliv na naše zdraví a zvyšuje riziko rozvoje civilizačních onemocnění – diabetu, kardiovaskulárních či nádorových onemocnění atp. Tloušťka také negativně ovlivňuje psychiku. Důvodů, proč obezitu řešit, je hodně a většina lidí o nich ví. Je pro ně ale složité najít motivaci a cestu, jak něco ve svém životě změnit,“ přibližuje nutriční poradkyně Hana Pávková Málková ze společnosti STOB. Právě STOB pořádá kurzy zdravého hubnutí už více než 30 let a za tu dobu jimi prošly tisíce dětí i dospělých.

Právě děti si nezdravé návyky získané v dětství s sebou přenáší do dospělosti. V posledních letech počet dětí s kily navíc skokově roste. Přispívá k tomu současný způsob života, na němž má přičinění i covidová pandemie. Děti dnes tráví mnohem více času u obrazovek telefonů, špatně se stravují a chybí jim pohyb.

„Čím dřív se začne na úpravě životního stylu pracovat, tím vyšší je šance, že se problémů s váhou dítě zbaví,“ říká Hana Pávková Málková. V terapii dětské obezity není v první fázi cílem hubnutí, ale ozdravení jídelníčku a celého životního stylu. Na celkem pěti skupinových setkáních se lektorky snaží účastníky kurzu naučit kvalitně jíst a hýbat se. „Osvojují si, jak by měl správně vypadat zdravý a vyvážený talíř nebo jak do běžného dne zapojit více chůze. Velkou sílu má právě společné skupinové hubnutí, kdy si všichni vzájemně sdílí své zkušenosti a také se navzájem motivují například ke společnému sportování,“ popisuje lektorka kurzu zdravého životního stylu a hubnutí pro děti v Liberci Veronika Kolmann.

Důležitá je především hravá a zábavná forma komunikace, která děti osloví a zaujme. „Jejich psychika je velmi křehká, proto se s nimi musí pracovat podstatně citlivěji než s dospělými. Dítě by mělo ve změně návyků najít zalíbení, nesmí mít pocit nějakého zákazu, nebo dokonce diety, spíše jde o záměnu nevhodných potravin za vhodnější a vytvoření si kladného vztahu k jídlu,“ vysvětluje lektorka společnosti STOB Štěpánka Stasová. „Přestal jsem tolik sedět u PC, chodím ven s naším psem a nejím tolik sladkostí. Myslel jsem, že to bude nuda, ale kurz mě bavil,“ říká dvanáctiletý Pavel.

Do kurzů zdravého hubnutí organizace STOB zapojuje i rodiče, protože spolupráce napříč celou domácností je pro změnu návyků stěžejní. „Je to právě rodič, který u mladších dětí určuje, co se doma jí a jak se tráví volný čas. Při úpravě režimu musí jít dítěti příkladem. Nemůže mu diktovat, aby jedlo zeleninu, a sám si pak dát k večeři uzeniny,“ říká Hana Pávková Málková.

Na každé setkání s dětmi navazuje skupinové setkání s rodiči, kteří se učí, jak být dětem správným vzorem a jak s nimi citlivě komunikovat. Součástí kurzu jsou i individuální konzultace, kde rodiče s lektorkou hodnotí, jaké potomek dělá pokroky, a budují základ pro udržení návyků i po skončení kurzu. S tím pomáhají i pokračovací kurzy, které na skupinová setkání navazují. „Pustili jsme se do toho celá rodina a společně teď chodíme na dlouhé vycházky. Pohybu má Anička celkově dost a teď navíc jí více zeleniny a večer vynechává sladkosti,“ říká maminka desetileté Anny.

Kromě kurzů, na které účastníci dochází fyzicky, organizuje společnost STOB i online rodinné kurzy, které jsou obdobné jako setkání naživo. Více informací se zájemci mohou dozvědět zde. Kurzy podporuje společnost Boehringer Ingelheim.  

TZ organizace STOB/Barbora Fischerová