Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Speleologický den v Panském lomu v Horním Hanychově se v sobotu pokusí poodhalit některá tajemství libereckých jeskyňářů

16. 07. 2020 | 7:50

Jeskyně byly vždy zahaleny rouškou tajemství, a jeskyňáři jsou lide, kteří toto tajemství poodhalují často za náročné práce s krumpáčem a lopatou. Liberečtí jeskyňáři připravili na sobotní odpoledne 18.7.2020 15 ročník Speleologického dne v Panském lomu v Horním Hanychově, na kterém bude část těchto tajemství poodhalena.

jeskynehanychov3
Foto: Artur Irma

Prostřednictvím medií si dovolujeme pozvat občany Liberce a okolí v sobotu 18. července 2020 na patnáctý ročník Speleologického dne v Panském lomu. Stačí jen po obědě sednout na MHD spoj č. 3 dojet na konečnou do Horního Hanychova a po té pokračovat asi 1.200 metrů (15 až 20 minut volnou chůzí) po zelené turistické značce, nebo i po informačních šipkách s logem speleologického dne do Panského lomu. Tam pro vás místní liberečtí jeskyňáři ze ZO 4-01 ČSS (České speleologické společnosti) budou pořád Speleologického den.

Akce se koná od 13:30 do 17:00 hodin, příchod i odchod je možný kdykoliv. Celou akci letos finančně nikdo nepodpořil a proto se členové místí speleologické organizace v Liberci rozhodli tuto akci uspořádat na vlastní náklady. Jediným sponzorem akce zůstal tradičně pivovar Konrád, jenž zapůjčí bedny pro soutěž v bednované a poskytne i lahodné ceny pro soutěžící. I přes toto zůstává Vstup zdarma.

A co vše pro návštěvníky bude pořadateli připraveno? Od 13:30 hodin budou k vidění ukázka jednolanové speleologické techniky na cvičné stěně a na lanovém přemostění pře Panský lom (asi 160 metrů dlouhý lanový traverz). Také velmi oblíbená soutěž v bednované. Jedná se o stavění beden od piva na sebe na které zároveň lezete. Je to dost náročné a tak každý kdo se dostane, až na 16 bednu bude odměněn bezva cenu sponzora – pivovaru Konrád - vychlazené v jeskyni na tu správnou teplotu, jak z pověstného sedmého schodu.

Již tradičně největším lákadlem pro návštěvníky speleologického dne je možnost nahlédnout po bezpečnostním proškolení do vstupní propasti nepřístupné Hanychovské jeskyně, která bude i nasvětlená, což umožní vyniknutí její mohutnosti a impozantnosti. V této propasti liberečtí jeskyňáři několikrát ročně provádějí prolongační práce (jedná se o uvolňování zanesených prostor od sedimentu a kamení), i když tato jeskyně velmi neochotně, odkrývá svá tajemství.

Na hojnou účast se těší pořadatelé.

TZ