Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Studenti katedry designu liberecké univerzity představí svou práci v září na Paris Design Week 2022

10. 08. 2022 | 5:00

Studenti Technické univerzity v Liberci představí v září svou práci na Paris Design Week 2022. Studenti z katedry designu se budou na prestižním festivalu designu, umění a módy prezentovat výstavou kolekcí oděvů a šperků.

tul IMG 2097-2
Přehlídka závěrečných prací studentů katedry designu Fakulty textilní TUL, která nese název Bakalaureáty, foto: Adam Pluhař

Do velkoformátových textilií a žakárských tkanin s vlastními autorskými vzory chtějí při té příležitosti obléknout i budovu Českého centra v Bonapartově ulici, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Nikola EichnerováParis Design Week se uskuteční od 8. do 17. září na více než 200 místech francouzské metropole."Katedra designu spolupracovala na vytvoření autorských tkanin s katedrou technologií a struktur a s firmou Mileta, která provedla finální úpravu materiálu. Kooperace mezi katedrami a s firmou je pro naši fakultu typická. Umění se v oblasti textilu, oděvu, ale i skla a šperku snoubí s technologiemi a práce studentů katedry designu vlastně prezentují práci a um celé fakulty," řekla k projektu proděkanka textilní fakulty Jana Drašarová.

Anastasiia NishchaiaTextilní fakulta vozí podle Drašarové vědu na Harvard a módu do Paříže. Připomněla tak stáž Markéty Klíčové a Jakuba Erbena, specialistů na nanovlákna, kteří nedávno absolvovali výzkumný pobyt ve Wyssově institutu na Harvardově univerzitě v Bostonu. V Paříži zase představí své oděvní, ale také šperkařské kolekce Ivana Gurášová, Štěpán Folget, Leona Špačková, Kateřina Švecová, Anna Střídová, Nikola Márová, Radek Dunovský a Alžběta Hudeková.

Mariia KliuikovaMottem chystané prezentace je: Textil jako všeobjímající, chránící, neznající hranic a textil svobodný. "V posledních měsících čelíme globálním hrozbám, jako je covid a válečný konflikt na Ukrajině. Z tohoto pohledu nabývají témata bezpečí, ochrany, ale i svobody na celospolečenské důležitosti. Naši studenti toto dění reflektují v textilní matérii," doplnila proděkanka. Výstava a s ní spojený pobyt studentů se podle ní uskuteční v kooperaci s Českým centrem v Paříži.

Petra CibiriováLiberecká univerzita oslaví příští rok 70 let svého založení, dnes má zhruba 6600 studentů zapsaných na sedmi fakultách. Textilní fakulta je po strojní druhou nejstarší, vznikla v roce 1960. "Pro nás bude tato přehlídka součástí oslav a připomenutí 30 let práce v oboru designu textilu a oděvu, zároveň je to letos 20 let od doby, co jsme rozšířili nabídku studia o zaměření sklo a šperk," řekl vedoucí výtvarník Svatoslav Krotký.

čtk

 

 

 

Video zachycuje vznik žakárské tkaniny pro velkoformátové textilní bannery i pro oděvy

 

Galerie: Přehlídka závěrečných prací studentů katedry designu Fakulty textilní TUL, která nese název Bakalaureáty, foto: Adam Pluhař