Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nevidomí a jejich čtyřnozí pomocníci z celé republiky poměří síly v centru Liberce už příští sobotu

29. 05. 2022 | 10:23

AKTUALIZOVÁNO: Svátek všech příznivců šikovných psů je na dohled. V neděli 5. června od 9.00 hodin se vůbec poprvé v Liberci na nám. Dr. E. Beneše uskuteční Mistrovství České republiky ve výkonu vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové. „Své schopnosti poměří nevidomí a jejich čtyřnozí pomocníci z celé republiky. Mezi účastníky je několik vicemistrů a mistrů z minulých ročníků MČR.“ uvádí Roman Vaněk, pořádající předseda Spolku Život jde dál.

vodiciPsi2
archivní foto

Závod se skládá z klasické soutěže v poslušnosti a z druhé disciplíny, takzvané frekvence. Pes při ní musí svého pána provést předem danou trasou s běžnými překážkami a splnit několik úkolů (například najít dveře či přechod, označit zastávku, bezpečně obejít překážku na cestě atd.)

„Dvě disciplíny závodu budou pro návštěvníky k vidění v ulicích a přilehlých budovách. Zrakově postižení soutěžící a jejich vodicí psi musí dokázat, že se umí dobře orientovat a pohybovat za plného provozu nejen v ulicích rušného města pod Ještědem“ upřesňuje Roman Vaněk.

„Součástí Mistrovství České republiky je i bohatý doprovodný program zahrnující například jízdu na dvojkole, ukázky fyzioterapie pro psy, průchod labyrintem s klapkami na očích, ukázky využití bílé hole a simulačních brýlí a seznámení se s různými kompenzačními pomůckami. Chybět samozřejmě nebude koncert nejen nevidových umělců“ doplňuje Marcela Vaňková, manažerka Spolku Život jde dál.

TZ Spolku Život jde dál