Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Světový šampionát v rádiovém orientačním běhu bude na konci srpna hostit Liberec

18. 08. 2023 | 5:51

Po devatenácti letech se vrací Mistrovství světa v Rádiovém orientačním běhu zpět do České republiky. Vrcholnou světovou událost bude na konci srpna hostit město Liberec.
Rádiový orientační běh je poměrně starou odnoží klasického orientačního běhu. Mezinárodní závody v čele se světovým šampionátem mají již více než čtyřicetiletou tradici.

RadBěh
Rozdílem, oproti klasické verzi „orienťáku“ je to, že kontroly nejsou zakresleny na mapě, ale jejich umístění je závodníkovi až do poslední chvíle neznámé. Foto: Ondřej Peč

Rozdílem, oproti klasické verzi „orienťáku“ je to, že kontroly nejsou zakresleny na mapě, ale jejich umístění je závodníkovi až do poslední chvíle neznámé. K nalezení čtyř až deseti kontrol, v závislosti na věkové kategorii a disciplíně, slouží malý přijímač, tzv. rádio, se kterým závodníci běží. Ten zachytává signál z jednotlivých vysílačů, umístěných na kontrolách. Na závodníkovi tak je určit si správné pořadí a ideální postup trati podle hlasitosti a směru signálu.

„Specifickým znakem Rádiového orientačního běhu je to, že musíte neustále přemýšlet. Musíte poslouchat kontroly, vymýšlet pořadí, ve kterém je vezmete a zároveň číst terén. A do toho samozřejmě běžet. Cílem je, sebrat všechny kontroly v co nejkratším čase, což znamená běžet co nejrychlejší cestou, ušetřit si výškové metry, vyhýbat se hustým a těžko průchozím úsekům trati a hlavně co nejrychleji dohledat samotnou kontrolu,“ říká jeden z pořadatelů šampionátu Ondřej Peč.

Právě výhoda domácího prostředí by mohla být klíčová pro české reprezentanty, kteří patří k největším favoritům mistrovství. Ostatně, Česká republika je velmocí tohoto sportu, jak členskou základnou, tak historickými výsledky. Po Česku se nachází patnáct aktivních klubů, které se několikrát ročně sjíždí na celorepublikové závody. Kromě nich se závodníci měří také v krajských a okresních soutěžích, což je ze světového hlediska téměř ojedinělé.

Na světovém šampionátu v Liberci bude k vidění 340 nejlepších závodníků z 29 zemí světa. Kromě klasických a silných evropských účastníků, jakými jsou například reprezentační výběry Ukrajiny, Bulharska, Německa nebo Slovenska se závodů zúčastní i vzdálené výběry z Austrálie, Jižní Koreji, Mongolska nebo Kanady.

„Věřím, že tento šampionát bude konečnou tečkou za problematickými covidovými roky. Kvůli němu muselo být zrušeno spoustu národních i mezinárodních akcí, následně se velká řádka reprezentací nemohla účastnit kvůli doznívajícím restrikcím. Počet zemí, které se do Liberce sjedou značí, že je toto pro sport nepříznivé období za námi a že nás čekají kvalitní a konkurencí nabité závody. Poběží se v poměrně náročných terénech Jizerských hor, bude zajímavé sledovat, jak si s členitými terény závodníci poradí. Rozhodně zde bude prostor pro veliká sportovní překvapení.“

Mistrovství světa startuje 27. srpna a končí 2. září. Dohromady se poběží čtyři mistrovské závody a budou se rozdělovat tituly jak individuální, tak týmové.

Bližší informace o Mistrovství světa, otevřených prostorách pro veřejnost a „fanzónách“ v cílech závodů budou k dispozici na oficiálních stránkách soutěže www.ardf2023.cz anebo na facebookové stránce českého Rádiového orientačního běhu (fb: Radiový orientační běh CZE). Zde budou k dispozici také sestřihy a videa ze závodů, fotografie a novinky z českého reprezentačního výběru.

TZ/Ondřej Peč, Více na www.ardf2023.cz