Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Technická univerzita na kolejích ubytuje všechny zájemce. Postel včetně internetu vychází na necelé tři tisíce měsíčně

20. 09. 2019 | 7:07

Všechny, kteří projeví zájem, může Technická univerzita v Liberci ubytovat na svých kolejích. Na začátku týdne evidovala škola 2317 žádostí. Zápisy studentů do prvních ročníků ale neskončily a budou pokračovat ještě příští týden, počet tak není uzavřený, řekla ČTK mluvčí univerzity Barbora Jónová. Univerzita podle ní počítá s tím, že ubytuje všechny zájemce, zhruba čtvrtina bude cizinců.

kolejrokuTOP
archivní foto

Liberecká univerzita nabízí ubytování hotelového typu v areálu Harcov. K dispozici je tam 2552 lůžek, díky výsuvným lůžkům je celková kapacita 3084. "Jsme schopni ubytovat i zájemce s omezenou možností pohybu, v současné době ale žádného nemáme," řekla Jónová. Cena ubytování se podle ní od loňska nezměnila. Za lůžko zaplatí student 90 korun na den, v případě pokoje s vysouvacím lůžkem o pět korun méně. Měsíčně je to až 2790 korun.

V ceně ubytování je vysokorychlostní internet, v docházkové vzdálenosti je kampus. V sousedství kolejí jsou sportovní haly univerzity, venkovní sportoviště i studentské kluby a dvě restaurace. K dispozici je menza, která nabízí vedle obědů i snídaně a večeře. "Zájem o snídaně a večeře je ale malý. Připravujeme proto pro studenty anketu, ze které bychom se měli dozvědět důvod," řekla mluvčí.

Foto: TUL

Liberecké koleje v minulosti opakovaně vítězily v elektronickém hlasování o nejlepší vysokoškolskou kolej roku. Areál prošel před více než deseti lety nákladnou rekonstrukcí u příležitosti šampionátu v lyžování v roce 2009. Škola ale do jeho modernizace dál investuje. "Přes léto jsme opravovali kotelnu na bloku F s celkovým nákladem 1,25 milionu korun, v letním období byla dokončena také instalace wi-fi na všech blocích kolejí," doplnila Jónová.

I v Liberci ale přibývá studentů, kteří před bydlením na koleji dávají přednost soukromí. Studentům nabízí ubytování třeba vila Harcov zhruba dva kilometry od kampusu, kde měsíc bydlení přijde ve dvoulůžkovém pokoji na 3700 korun, jednolůžkový na 4000 až 4500 korun. Studenti si také stále častěji pronajímají byty, ceny šly ale nahoru. Garsonku či jednopokojový byt lze v Liberci pronajmout i do 5500 do 9000 korun za měsíc, větší byty od 11.000 korun nahoru.

čtk

Foto: TUL