Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Teplický večírek pod policejním dozorem byl. Krajský ředitel PČR V. Husák tvrdí, že tam neslavil, nýbrž pracoval

26. 01. 2021 | 8:00

AKTUALIZOVÁNO: Sobotní oslavy v teplickém hotelu Prince de Ligne se účastnil také liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, uvedl Radiožurnál. Policejní prezident Jan Švejdar vyzval Husáka, aby vyvodil osobní odpovědnost. Podobně se vyjádřil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Husákovu reakci ČTK zjišťuje od včerejšího večera. Do dnešního rána se Husák k věci oficiálně nevyjádřil. ČT24 pouze uvedla, že Husák pro PressPort Magazín uvedl, že v Teplicích nebyl na žádné oslavě, nýbrž na pracovní schůzce s šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou.

policie husak1
Liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák

Reakcí na poklesek libereckého policejního ředitele je plný twitter, například:

Dýchánku u Bendy se zúčastnil i liberecký šéf policie Vladislav Husák. To je ten výtečník, který coby policejní prezident jezdil 190 do práce a ještě dřív sloužil u Pohotovostního pluku. Také rád zjišťoval info z politicky citlivých kauz a kamarádil se se Šloufem. Tw. Neovlivní

Nechci proboha nikomu radit, ale téhle zemi se nedávno šlo kvůli covidu na rok a půl do krimu za ukradení pěti rohlíků. Takže krajský policejní ředitel, který porušuje to, co má sám vymáhat, by si asi měl sbalit kancelář a vypadnout už nějak brzy ráno. Tw. Marek Švehla

Tak kam ho uklidí tentokrát? Právě se uvolnilo místo koordinátora očkování. Tw. Vladimír Sochor

Na vysvětlení pana ředitele Husáka stále čekáme. Ale předpokládám, že šel náhodou kolem. Stejně tak jako v roce 2011, když šel náhodou kolem Obecního domu a tam seděl lobbista Janoušek. Tw. Markéta Chaloupská

"Policii ČR svým způsobem miluji. Dostal jsem se do pozice, kdy škodím této milované osobě. Nemám problém odejít." To řekl V. Husák. Ne teď, ale před lety, když rezignoval na post policejního prezidenta. Stal se symbolem klientelismu. Přesto se ve vedení policie udržel dodnes. Tw. Neovlivní

 

„Návštěva oslavy narozenin pana Bendy nebyla důvodem mé sobotní přítomnosti v hotelu Prince de Ligne v Teplicích,“ uvedl Vladislav Husák pro www.ppmagazin.com s tím, že žádné jiné mediální vyjádření k události již neposkytne. A upřesňuje, že jednalo o dlouhodobě plánované setkání s Milanem Hniličkou a Jiřím Šlégrem s tím, že jejich společným a dlouhodobým tématem je činnost sportovní unie, za kterou je liberecký policejní šéf oprávněn jednat. S časem i místem schůzky souhlasil, domluva byla po 19.00 hodině v Teplicích v již zmíněném hotelu Prince de Ligne, řekl krajský policejní ředitel webu, jehož vydavatelem je vysoce pravděpodobně (dohledatelná tiráž na webu není) Marek Přibyl.

Husák dále popsal, že se s oběma pány sešel a jednal a poté měl v plánu odjet do Liberce. "To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval,“ řekl webu Husák.

Pobyt v Bendově hotelu se ale nakonec protáhl, neboť Husák v Teplicích přespal. Přece jen v ČR od 21 hodin platí zákaz vycházení a on se tak rozhodl i kvůli únavě a venku panujícím klimatickým podmínkám (sněžilo).. V tom případě ale není jasné, proč souhlasil s termínem schůzky v Teplicích až v 19 hodin.

„Hned ráno, aniž jsem se s kýmkoliv v hotelu setkal, jsem pokračoval v plánované cestě. Lidi, které jsem v prostoru hotelu večer viděl, jsem považoval za hotelové hosty, což není v žádném rozporu, důvod jejich přítomnosti v hotelu jsem nezjišťoval. Neměl jsem k tomu žádný důvod. Celou záležitost probíranou v médiích považuji za pouhou spekulaci,“ uvedl Husák pro PressPort Magazín. Autorem článku je editor webu Marek Přibyl, jméno známé v jiné souvislosti (kauza Šuman se týká odposlechů premiéra Babiše a úkolování novinářů v koncernovém tisku).

Teplice jsou od Liberce, kde působí Vladislav Husák, vzdáleny nejkratší cestou 115 kilometrů. Od Prahy, kde působí Hnilička a jím řízená sportovní agentura rozdělující českému sportu přes sedm miliard korun, jsou Teplice vzdáleny 93 km. Je tak záhadou, proč si dva činovníci jedou v sobotu večer zapracovat právě do města, s nímž nemá nikdo z účastníků schůzky nic moc společného. Snad jedině proto, že třetí z aktérů popisované schůzky Šlégr působí nedaleko - v Litvínově, kde asi hotel odpovídající úrovně nemají.

Také je podivné, že liberecký policejní prezident avizuje, že dá jediné mediální vyjádření neznámému soukromému internetovému magazínu, když má k dispozici tiskové orgány PČR a po jeho stanovisku baží národní tisková agentura i vysílání veřejnoprávního rozhlasu a televize.

Krajské policejní ředitelství v Liberci ale uvedlo, že se k účasti svého ředitele Vladislava Husáka na sobotní narozeninové oslavě v teplickém hotelu Prince de Ligne vyjadřovat nebude. Liberecký mluvčí Vojtěch Robovský to zdůvodnil tím, že se událostí zabývá odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. "Nemůžeme být více konkrétní," dodal.

Narozeninové slavy podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy se účastnili například i předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO), místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr nebo expremiér Jiří Paroubek.

Milan Hnilička už včera kvůli aféře rezignoval na post poslance parlamentu za ANO, pozici v čele agentury si zatím ponechal. Čeká ale na reakci sportovního prostředí. Největší sportovní svazy i významní čeští sportovci se ale za někdejšího reprezentačního hokejového gólmana a legendárního brankáře libereckého hokejového klubu včera postavili.

"Záležitost jsem již nechal prošetřit odborem vnitřní kontroly policejního prezidia. Plk. Husákovi jsem již sdělil, že jeho jednání považuji za zcela nepřijatelné a neomluvitelné. Vyzval jsem ho, aby přijal osobní odpovědnost," napsal Švejdar na twitteru.

Hamáček rovněž na twitteru upozornil, že pokud se Husák akce zúčastnil, porušil tím vládní nařízení. "Očekávám, že z toho buď okamžitě vyvodí osobní odpovědnost, nebo to s ním pan policejní prezident jako jeho přímý nadřízený urychleně kázeňsky vyřeší," napsal ministr.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil chování účastníků v době vládních opatření proti epidemii covidu-19 za nepřijatelné. Hnilička kvůli své účasti na akci rezignoval na poslanecký mandát. "Co se týče funkce šéfa sportovní agentury, počkám, jak se k celé věci postaví sportovní prostředí. Zatím ale cítím velkou podporu," sdělil ČTK. Hnilička také poslal 50.000 korun na charitu.

Blesk napsal, že Benda v hotelu v sobotu večer slavil 50. narozeniny. Organizátor i účastníci akce porušili několik platných opatření proti šíření koronaviru, hrozí jim pokuta. Případ prověřuje policie, pokud zjistí porušení nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům.

V Česku nyní musejí být zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení.

V říjnu stál podobný případ místo ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), jejž Blesk vyfotil při odchodu ze schůzky se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem v zavřené restauraci na Vyšehradě. Faltýnek kvůli tomu opustil funkci prvního místopředsedy ANO, sněmovní funkci si nechal.

čtk, oub

Liberecké policejní ředitelství účast Husáka komentovat nebude

Krajské policejní ředitelství v Liberci se k účastí svého ředitele Vladislava Husáka na sobotní narozeninové oslavě v teplickém hotelu Prince de Ligne nevyjádří. Liberecký mluvčí Vojtěch Robovský to zdůvodnil tím, že se událostí zabývá odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. "Nemůžeme být více konkrétní," dodal. Husáka ČTK od rána neúspěšně shání, mobilní telefon nezvedá, v sms zprávě napsal, že zavolá později. V prohlášení uvedl, že v hotelu měl pracovní jednání.

Pro web PressPort Magazín Husák uvedl, že v hotelu měl domluvené setkání s Milanem Hniličkou a Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Neupřesnil, o jaké. "To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval," uvedl Husák pro web. Nezdůvodnil, proč účastníky neupozornil, že oslavy nejsou za nynější situace legální a proč nepožádal o její rozpuštění.

Husák v hotelu přespal, což nepovažuje za porušení nařízení, odvolal se právě na to, že měl pracovní setkání. To, že zůstal v hotelu, zdůvodnil večerní hodinou, povětrnostními podmínkami a únavou.

Husákovo vyjádření se pokoušela získat i Česká televize, jejíž reportéři spolu s CNN Prima na něj čekali před domem. Husák ale jen řekl, že vyjádření dal písemně a věcí se zabývá odbor vnitřní kontroly a že o záležitosti bude určitě mluvit s policejním prezidentem. Na dotaz, zda odstoupí, neodpověděl.

Sobotní oslava znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru. K vyvození osobní odpovědnosti vyzval Husáka ministr vnitra Jan Hamáček i policejní prezident Jan Švejdar.

Hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) od Husáka očekává veřejnou omluvu, k odstoupení ho nevyzývá. "Pokládám ho za policejního ředitele s mimořádnými zkušenostmi a organizačními schopnostmi. O to víc mě jeho chyba mrzí a očekávám jeho veřejnou omluvu za toto selhání. Nehodlám se ale připojovat k mediálně vděčným výzvám k odstoupení. Důsledky ze svého pochybení může vyvodit pouze pan ředitel nebo policejní prezident jako jeho nadřízený v kázeňském řízení," uvedl Půta v písemném prohlášení.

Narozeninové oslavy podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy se účastnili i předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO), místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr nebo expremiér Jiří Paroubek. Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát.

Sobotní oslavu prověřuje policie. Pokud zjistí porušení nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům. V Česku nyní musejí být zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení.

čtk

Hejtman Půta: Očekávám Husákovu veřejnou omluvu za toto selhání

„K účasti pana plukovníka Husáka na narozeninové oslavě v Teplicích, konané zjevně v rozporu s vládními opatřeními, mohu uvést pouze to, že jsem se o ní dozvěděl z médií.

V době, kdy každý den zdůrazňujeme nutnost dodržování protiepidemických opatření, vyzýváme k tomu veřejnost a žádáme občany, aby omezovali svoje aktivity, je každé podobné selhání, navíc za účasti veřejně činných osob, nevhodné a nepřijatelné. Bohužel také přispívá k pochybnostem o rovném přístupu k občanům během koronavirové krize. Stejný negativní dopad má účast na narozeninové oslavě v hotelu, který má být podle platných opatření uzavřen, nebo přednostní očkování některých VIP osob ve vybraných nemocnicích.

Jako hejtman spolupracuji se všem složkami Integrovaného záchranného systému v kraji, tedy i s Policií České republiky. Pana plukovníka Husáka znám dlouhou dobu. Pokládám ho za policejního ředitele s mimořádnými zkušenostmi a organizačními schopnostmi.

O to víc mě jeho chyba mrzí a očekávám jeho veřejnou omluvu za toto selhání. Nehodlám se ale připojovat k mediálně vděčným výzvám k odstoupení. Důsledky ze svého pochybení může vyvodit pouze pan ředitel nebo policejní prezident jako jeho nadřízený v kázeňském řízení.“

 

 

Martin Půta

hejtman Libereckého kraje


 

Horník, regulovčík, dopravák, prezident, dosud krajský ředitel. U policie od roku 1985

Plk. Mgr. Vladislav Husák (* 1. října 1965) je český policista, v letech 2005–2007 policejní prezident Policie České republiky.

Po dokončení základní školy studoval obor všeobecné ekonomiky na Střední ekonomické škole v Rakovníku. V roce 1983 maturoval a nastoupil na důl Nosek v Tuchlovicích jako horník-technik. V roce 1985 absolvoval vojenskou náhradní službu.

V roce 1985 nastoupil k SNB, kde po nástupní škole začal působit ve funkci regulovčíka OŘD Správy hlavního města Prahy. Na podzim roku 1986 byl převelen k Oddělení dopravních nehod v Praze, kde pracoval v různých funkcích do konce června 1996. Od roku 1993 studoval na Policejní akademii v Praze, kterou v roce 1997 ukončil bakalářskou zkouškou.

Od července 1996 pracoval jako zástupce ředitele Obvodního ředitelství Praha 5 a od září již ředitelství vedl. Po dvou letech byl 15. července 1998 zařazen na místo zástupce ředitele Správy hlavního města Prahy. Od roku 2000 pokračoval ve studiu na Policejní akademii magisterským programem, který v červenci 2002 úspěšně ukončil.

V září 2002 uspěl v konkurzu a od 1. prosince téhož roku zastával funkci náměstka policejního prezidenta pro uniformovanou policii. 17. srpna 2005 byl pověřen výkonem funkce policejního prezidenta a 21. září 2005 byl na návrh ministra vnitra Františka Bublana do této funkce schválen vládou ČR.

Jako policejní prezident by Husák chtěl otevřít občanům (vstřícní policisté, přívětivé služebny), zredukovat Policejní prezídium. Doufá v prosazení nového služebního zákona zahrnujícím i kariérní řád. Již jako pověřený prezident nařídil obdobu Akce Kryštof zaměřenou na dodržování dopravních předpisů policisty.

V. Husák rezignoval na post policejního prezidenta 23. března 2007 ke dni 31. března 2007 v souvislosti s šetřením jeho role v kauze biolíh a únikem utajované informace o ruském agentovi Inspekcí ministra vnitra, která údajně zkoumá i problematičnost důvěrných vztahů s bývalou pracovnicí sekretariátu Ministerstva vnitra.

Po svém odchodu z postu policejního prezidenta pracoval jako zástupce ředitele služby cizinecké policie a následně se stal ředitelem policie v Libereckém kraji.

zdroj: https://cs.wikipedia.org