Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Test potvrdil, že žena z Liberce má koronavirovou variantu omikron. Jde o první případ v republice

29. 11. 2021 | 10:47

Žena z Liberce, která se nakazila koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu dnes oznámila liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ varianty v republice.

covid-19-5169689 1280
Ilustrační foto

"Máme to potvrzené, ta sekvence bude nahraná do databází. Pomohla nám s tím Národní referenční laboratoř a zároveň jsme to hodnotili s odborníky z Akademie věd," řekla ČTK primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Premiér v demisi, Andrej Babiš (ANO) na twitteru o víkendu napsal, že prověřovaný vzorek patří ženě, která se do České republiky vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Je v izolaci, očkovaná. Podle televize Nova jde o šedesátiletou ženu z Liberce. Podle Babiše byla žena v Namibii s fotoexpedicí.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že s ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. V Olomouckém kraji zatím k dnešnímu dni nemají žádný případ koronaviru s variantou omikron. "Možný výskyt byl laboratorní analýzou odebraných vzorků vyvrácen,“ uvedla na dotaz ČTK krajská mluvčí olomouckých hygieniků Markéta Koutná.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech.

čtk