Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tradiční kalendář pomůže Jizerským smrčinám. Z výtěžku bude vysázeno 14 100 sazenic geneticky původních dřevin

21. 09. 2019 | 18:25

V úterý 24. září od 17 hodin v hotelu Centra Babylon v Liberci pořádá Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vernisáž výstavy, na které představí benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2020. Ten vzešel z nejlepších fotografií stejnojmenné soutěže a vybírala je odborná porota.

JizerkyJaroslav Moravec-Svítání na Jizerce
Foto Jarosav Moravec

Výtěžek z prodeje kalendářů věnuje nadace na projekt pomáhající Jizerským horám. Samotnou výstavu pak tvoří nejen snímky z kalendáře, ale širší výběr toho nejlepšího, co autoři do soutěže zaslali. Jednu fotografii vybírala po celou dobu letních prázdnin i široká veřejnost prostřednictvím internetového hlasování. Celou akci zpestří také vystoupení ornitologů ze spolku Penthea, kteří předvedou letové ukázky sov.

„Fotosoutěž jsme pořádali již po deváté a každým rokem se nám sejdou krásné fotky Jizerek, ze kterých není jednoduché vybrat ty nejlepší. Přesto se to porotě vždy povede a myslím si, že kalendář na příští rok opět udělá všem radost. Navíc výtěžek z něj pomáhá přírodě. Pro autory kalendářových snímků máme připravené pěkné ceny od společnosti Canon, knihy o Jizerských horách a poukazy od Centra Babylon,“ vysvětluje Ondřej Petrovský, ředitel nadace. Letošního ročníku, který byl vyhlášen v březnu, se účastnilo 52 fotografů, kteří zaslali 181 snímků. Výstava bude v Centru Babylon k vidění až do konce října a poté se bude přesouvat nejen po vybraných obcích Libereckého kraje, ale nadace ji představí i v Polsku.

Foto Radek Štrupl

V letošním roce bude nadace směrovat výtěžek z prodeje kalendářů na podporu projektu Jizersko-ještědského horského spolku s názvem Obnova evropsky významné lokality Jizerské smrčiny. Díky němu bude v samém srdci Jizerských hor vysázeno 14 100 sazenic geneticky původních dřevin a dojde k vybudování přehrážek v místních rašeliništích, což povede ke zpomalení povrchového odtoku vody. V minulosti již výtěžek pomohl například s opravou návštěvnické infrastruktury v Jizerských horách, vybudováním rybího přechodu na Smědé nebo záchranou rašeliniště na Nové louce. Fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky pořádá nadace od roku 2011. Za tu dobu poslali fotografové přes 1 800 snímků a vydáno bylo téměř 12 tisíc kalendářů.

TZ