Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tramvaje se na trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí zřejmě v druhé polovině dubna

20. 02. 2024 | 18:42

Tramvaje na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se zřejmě vrátí v druhé polovině dubna. Kvůli rekonstrukci zhruba za 900 milionů korun bez daně po ní nejezdí od května 2022. Nyní se dokončuje posledních 300 metrů v ulici U Šamotky, řekl dnes ČTK provozně technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Ludvík Lavička.

tramvaj jn
Archivní foto

Podle původních plánů měly tramvaje z Liberce do Jablonce znovu jezdit už na konci loňského června, stavbu ale provází od počátku potíže a termín dokončení kvůli nim dopravní podnik už několikrát odložil.

Stavbu zkomplikovaly odkupy pozemků, rostoucí náklady na stavební materiály, ale také zpoždění nezbytných přeložek sítí či počasí. I nyní stavba pokračuje v omezeném režimu. "Je sice nad nulou, to je krásná práce, ale prší do toho. Čili teď, v tuhle chvíli jsou tam nějaké štěrkové podklady pod komunikacemi. jsou tam natažené kabely, dělají se obruby, dláždí se," uvedl Lavička. Předpokládá, že s pokládkou kolejí v posledním nedokončeném úseku stavbaři začnou v březnu. "Počítáme, že ve druhé polovině dubna by tramvaje mohly vyrazit s cestujícími," dodal.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955, se svými 12 kilometry je nejdelší meziměstskou tratí v Česku, ročně přepraví téměř milion cestujících. Obnova trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se od té doby do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun. Tato stavba zahrnuje poslední čtyři neopravené úseky, které mají dohromady zhruba pět kilometrů.

čtk