Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tramvaje z centra Liberce k zoo nepojedou až do 24. srpna, přes prázdniny budou pokračovat opravy trati

21. 06. 2019 | 17:23

V Liberci budou přes prázdniny pokračovat opravy tramvajové trati. Už od dubna nejezdí tramvaj z dopravního terminálu ve Fügnerově ulici do Lidových sadů kde je zoologická a botanická zahrada. Od 8. července se úsek ještě prodlouží. Tramvaje 2 a 3 jedoucí z Hanychova budou končit ve stanici Rybníček. Dál přes Fügnerovu ulici směrem do Lidových sadů je nahradí autobusy, zajíždět budou až k nádraží. Novinářům to dnes řekl provozně-technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) Ludvík Lavička.

tramvajterminál3 malá
Foto: Artur Irma

Důvodem výluky na páteřní liberecké trati jsou opravy kolejí. V dubnu se začalo pracovat na opravě oblouku v Riegrově ulici nedaleko konečné v Lidových sadech, kde je vchod do zoo. Tento úsek tratě z roku 1992 byl už podle Lavičky značně opotřebovaný. Tato etapa je už hotová a dokončený je i další úsek v dolní části Riegrovy ulice. "Od pondělka se uzavře křižovatka ulic Fibichova, Masarykova, Riegrova až po ulici Lesní a z toho důvodu budou autobusy jezdit Vítěznou ulicí nahoru a po Husově třídě," řekl Lavička. Přibude tam nová zastávka v Březové aleji.

Od 8. července navíc začne oprava druhé koleje na Soukenném náměstí. Všechny práce by podle Lavičky měly skončit do 24. srpna. Oprava koleje na Soukenném náměstí před Obchodním centrem Forum se dotkne i tramvajových Linek 5 a 11 z Vratislavic a Jablonce nad Nisou, které budou končit na terminálu ve Fügnerově ulici a nebudou jezdit dál k nádraží a Viaduktu. Do oprav tramvajové trati dá letos dopravní podnik zhruba 55 milionů korun.

"Loni o prázdninách jsme na tramvajové trati nedělali nic a letos to musíme dohnat," řekl Lavička.

Od 1. září čeká výluka i tramvajovou trať na Jablonec. Důvodem ale nebude rekonstrukce kolejí. V Jablonci se od srpna bude pracovat na rekonstrukci sítí u konečné tramvaje, v plánu je i rekonstrukce mostu přes Lužickou Nisu v Poštovní ulici, po kterém jezdí tramvaj. Most je podle Lavičky ve velmi špatném stavu a rekonstrukci nutně potřebuje. Podle odhadů potrvá výluka tři až čtyři měsíce. Tramvaje budou končit ve Vratislavicích, spojení do Jablonce zajistí náhradní autobusy.

čtk