Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tramvaje z Liberce do Jablonce vyjedou 1. května. Původně měly jezdit už loni, oprava trati se ale protáhla

18. 04. 2024 | 8:00

Tramvaje z Liberce do Jablonce nad Nisou vyjedou ve středu 1. května. Podle původních plánů měl být provoz obnoven loni v červenci, práce na rekonstrukci meziměstské trati se ale protáhly. O obnovení provozu dnes ČTK informovala mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Martina Poršová. Práce na obnově trati začaly v červenci 2021, od té doby vozí cestující mezi sousedními městy autobusy.

tramvaj 11 61028391 2162192050545150 5466959073876377600 n
Tramvaj z Liberce do Jablonce, foto: Artur Irma

"Dneska čekáme už jen na jedno úplně klíčové razítko od drážního úřadu a začnou jezdit povinné zkušební jízdy tramvají bez cestujících. To bude probíhat následných 14 dnů a v té době se také budou zaškolovat řidiči," doplnil náměstek primátora Jiří Šolc (ANO)

Obnovení provozu se několikrát posouvalo, nejprve dopravní podnik sliboval obnovení provozu na loňské září, pak do Vánoc. Práce se zkomplikovaly na posledním úseku. "Z důvodu klimatických podmínek nemohla být dokončena poslední etapa rekonstrukce v ulici U Šamotky. Přestože jsou tři úseky tramvajové tratě již dokončeny, rekonstrukce posledního úseku byla od počátku doprovázena událostmi, které ovlivnily průběh prací a tedy i termínů dokončení staveb," řekl již dříve ČTK za dopravní podnik Tomáš Krebs.

Tramvaj z Liberce do Jablonce, foto: Artur IrmaPříprava náročného projektu zabrala tři volební období, stavební řízení a nutnou přeložku nízkého napětí zkomplikovaly podle Krebse problematické výkupy nemovitostí. "Plánované termíny navazujících stavebních objektů, jako jsou opěrné zdi nebo kabelovody, se tak opakovaně posouvaly. Nástup deštivého období, spad sněhu a teplota pod bodem mrazu pak společně ovlivnily technologické podmínky stavebních prací," uvedl Krebs.

Tramvaj z Liberce do Jablonce, foto: Artur IrmaLiberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955, se svými 12 kilometry je nejdelší meziměstskou tratí v Česku, ročně přepravila téměř milion cestujících. Obnova trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se od té doby do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun. V Jablonci je v plánu v příštích letech ještě prodloužení trati o dalších zhruba 800 metrů na nový dopravní terminál, který má být v Kamenné ulici. Náklady odhaduje dopravní podnik na 280 milionů korun.

Rekonstrukce trati mezi Libercem a Jabloncem byla rozdělena do čtyř etap, dohromady bude stát zhruba 900 milionů korun. "Trať se stavěla v 50. letech minulého století, rekonstrukce, co se dělala v 70. letech, nebyla rekonstrukce, to byla jenom výměna kolejí, troleje a předělaly se dvě výhybny. My musíme splňovat současné technické a bezpečnostní parametry, nemůžeme dělat pouhé opravy, ta trať už byla v hledáčku Drážní inspekce," vysvětlil důvody rekonstrukce trati provozně technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička.

čtk