Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Třímiliardová investice do bytové výstavby na periférii Liberce dostala od zastupitelů zelenou

21. 10. 2021 | 19:36

Zastupitelé Liberce souhlasili s plánovací smlouvou uzavřenou mezi statutárním městem a společností SYNER Group, v níž si vymezují zejména povinnosti, ale i práva vztahující se k realizaci developerského projektu Kunratická na okraji Liberce.

SYNER Group se mj. zavázal realizovat na vlastní náklady občanskou vybavenost a část komunikací, které jsou pro novou čtvrť s 650 plánovanými byty nezbytností. Město bude participovat zejména součinností.

Developer novou čtvrť zrealzuje za zhruba tři miliardy korun. Na rozvoj tohoto území, kde by mělo vyrůst až 650 bytů, by měla skupina SYNER Group vydat 65 milionů korun do veřejného prostoru a budov. Z toho 40 milionů korun je určeno na postavení mateřské školy. Další miliony půjdou do kvalitnějšího prostoru pro všechny, to znamená např. do lepší zeleně či lepších povrchů. Dokonce vznikne i umělecké dílo, tak, jak kdysi na veřejných prostranstvích bývalo zvykem.

"Developer plánuje, že v nové čtvrti postaví skoro 650 bytů, obchody, mateřskou školu pro 84 dětí a dům s pečovatelskou službou s kapacitou 60 lůžek. Počítá i s vytvořením ploch pro volnočasové aktivity, což by mělo být dětské hřiště, hřiště na míčové sporty a workoutová stezka. Odhadem by v nové čtvrti mohlo bydlet kolem 1600 lidí," uvedl k projektu náměstek pro technickou správu majetku Jiří Šolc (SLK).

Za sídlištěm Kunratická ve směru na Jablonec nad Nisou podél silnice 14 chce developer začít stavět v létě příštího roku a mít hotovo do konce roku 2030. 

Město naopak v memorandu zavázalo k tomu, že např. pomůže sehnat jiného investora pro volný pozemek v blízkosti nové čtvrti, který by byl ochotný z poloviny zaplatit prodloužení Hrabětické ulice k okružní křižovatce napojené na silnici 14.

Pro plánovací smlouvu hlasovalo 29 zastupitelů, proti byl opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL), který se na poslední chvíli snažil do oběma stranami odladěné smlouvy propašovat nemysly z kategorie dojmů. Pro projekt nehlasovali ani další opoziční zastupitelé. Zřejmě se nadále domnívají, že se byty pro Liberečany nějak "vyskytnou", že je není třeba urychleně postavit.

uba, archiv čtk