Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tulipánovým měsícem na podporu onkologicky nemocných bude opět březen a uskuteční se v Liberci

28. 02. 2022 | 10:27

Přivolejme s jarem i naději je i letos mottem Tulipánového měsíce, který v březnu již podesáté realizuje nezisková organizace Amelie, jež poskytuje psychosociální pomoc dospělým onkologicky nemocným a jejich blízkým. Touto aktivitou chce upozornit veřejnost na nutnost podpory onkologicky nemocných a jejich rodin nejen v oblasti léčby, ale i v oblasti sociální a psychologické.

tulipan1
Foto: www.amelie-zs.cz

Po celý březen jsou vyzdobena obrázky dětí onkologická oddělení nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě či Mladé Boleslavi. Pro pacienty Komplexního onkologického centra liberecké nemocnice vyrobily děti i dospělí tulipány, kterými posílají nemocným vzkaz podpory a naděje.

„Strach z nemoci, dlouhodobá izolace od svých blízkých, obavy z budoucnosti-to vše přináší onkologicky nemocným a jejich blízkým do života velký stres. V Amelii se jim v tomto měsíci snažíme zpříjemnit prostředí onkologických ambulancí, lůžkových oddělení či čekáren a poslat jim vzkaz, že na svou nemoc nejsou sami“ říká koordinátorka Centra Amelie v Liberci Petra Kuntošová.

Po celý měsíc březen probíhá také výstava obrázků na podporu onkologicky nemocných v obchodním centru FORUM v Liberci. Na pomoc při zajištění bezplatných služeb pro nemocné se uskuteční charitativní cvičení v zapojených fitness centrech i benefiční prodej tulipánů.

„Cílem Tulipánového měsíce je i zvýšení informovanosti veřejnosti o onkologické nemoci a fungování Amelie v Liberci. Nemocní i jejich blízcí u nás mohou získat nejen bezplatné sociální poradenství (například v oblasti důchodů, zaměstnání či nároků na dávky), ale také psychologické konzultace či se účastnit našich jednorázových či opakujících se aktivit jako například plavání, cvičení, tvoření a další“ upřesňuje Kuntošová

S nabídkou služeb Amelie se mohou lidé seznámit 2. 3. od 15:00-17:00 v Krajské vědecké knihovně v Liberci či v rámci Dne otevřených dveří. 7. 3. mezi 12:00 až 15:00 přímo v Centru Amelie Liberec. Akce na osvětu nemoci proběhnou i v NC Géčku, Krajské vědecké knihovně v Liberci či v online prostředí.

S letáky Amelie a kontakty na ní se obyvatelé Liberce budou setkávat po celý měsíc březen též ve vozech MHD.

„Bohužel, statistika je neúprosná a každý třetí z nás se v budoucnu setká během svého života s rakovinou a musíme se naučit s touto nemocí žít. A to je i naším cílem, umožnit onkologicky nemocným a jejich rodinám „Žít život s rakovinou“ dodává Kuntošová.

Tulipánový měsíc je realizován pod záštitou PhDr. Mgr. Ivana Langra, náměstka primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch města Liberec.

Více o Tulipánovém měsíci 2022 na: https://www.tulipanovymesic.cz/

www.amelie-zs.cz