Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U liberecké radnice se staví ruské kolo, součást adventního trhu. Zda se i roztočí, rozhodne vláda v neděli

25. 11. 2020 | 9:21

Opatrné oznámení na facebookovém profilu Trhy v Liberci, že se od pondělí 30. listopadu snad v centru krajského města rozjede i ruské kolo, loňská úspěšná novinka adventního trhu pod Ještědem, vzbudilo na sociálních sítích poprask. Kolo třebíčská firma začne instalovat ve čtvrtek, zda se opravdu roztočí, rozhodne vláda v neděli 29.11.

vanTrhFB
Foto: FB Trhy v Liberci

Vláda v centrálních médiích ale už dnes avizuje, že se od posledního listopadového pondělí covidová opatření rozvolní, a to umožní pořádat předvánoční akce s více lidmi a atrakcemi.

Podle manažera pořadatelské firmy Elset Ondřeje Červinky bude na nadcházející pondělí vše připraveno, pokud vláda mírnějším opatřením zelenou nedá, uskuteční se vánoční trh jen s třetinou stánků oproti normálu. Tradiční občerstvení se bude servírovat do krabiček a svařák bude pouze s sebou, protože konzumace alkoholu na veřejnosti zůstane tabu.

Pokud začne platit na covidové škále (PES) trojka, uskuteční se trhy ve větším, povoleném rozsahu a rozvolněnými omezeními, tedy i s klasickou konzumací, která k adventním trhům neodmyslitelně patří. A letos poprvé v historii i s povinností dodržovat tři R, tedy Roušky - Rozestupy a (čisté/dezinfikované) Ruce.

Na ruském kole se budou muset dodržovat hygienická opatření, dezinfekce bude k dispozici před nástupem do kabin. Případnou frontu u nástupní plošiny bude organizovat pořadatelská služba, která do jedné kabiny pustí jen rodiny a jednotlivce, kteří prokazatelně přijdou spolu. „Občanky nikomu kontrolovat nebudeme, ale lidi, kteří spolu nemají nic společného, do jedné šestimístné kabiny nepustíme, to je logické,“ vysvětluje Červinka a dodává, že dodržování hygienických limitů je na každém návštěvníkovi. „Nemáme kapacitu ani pravomoc, abychom někoho nutili k nošení roušky a hlídali rozestupy po celém náměstí,“ konstatuje muž, který má organizaci trhů na povel.

Ruské kolo, které loni slavilo velký úspěch, bude ve všední dny v provozu od 12 a ve volné dny od 10 hodin. Točit se bude, pokud bude zájem, do 19 hodin. Vstupné zůstane stejné jako loni. Kdyby se ve všední den sešlo dostatek zájemců o svezení dříve, obsluha kolo pustí i před polednem.

Nedělní rozsvěcení libereckého vánočního stromu se uskuteční bez účasti veřejnosti, bude on-line na internetu. Tomu je přizpůsobena režie slavnostního okamžiku. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a arciděkan Radek Jurnečka symbol letošních Vánoc rozsvítí na dálku z ochozu radnice, odkud zazní i hudba.

Pokud někdo půjde kolem, nikdo ho z náměstí vyhánět nebude, protože není zákaz vstupu na tento veřejný prostor. Pouze v případě, že by se tam začal srocovat dav, budou muset zasáhnout strážci pořádku. „Ne, páskami ani jinými zátarasy náměstí uzavírat nebudeme, k tomu nemáme pravomoc a sázíme na soudnost a kázeň,“ ujišťuje Červinka s tím, že se nebude konat živý doprovodný program a vánoční atmosféru bude navozovat reprodukovaná hudba.

Alena Roubalová

Foto: Elset

Liberecký advent se ponese ve znamení sounáležitostí

Ojedinělé rozsvícení vánočního stromu v Liberci, tentokrát online bez zaplněného náměstí, bude mít charitativní ráz.

Sledování tradiční události na sociální síti budou moct lidé odměnit dobrovolným vstupným pro místní Hospic svaté Zdislavy. „Přístup najdou na portálu www.evstupenka, který se zapojil do projektu kultura přežije,“ doplnil za organizátory Michal Buzek ze společnosti Elset.

Slavnostní streamování z náměstí před radnicí se uskuteční v neděli 29. listopadu od 17:30 do 18:00 hodin. Nabídne primátorskou zdravici, požehnání, vystoupení Libereckých vánočních trubadúrů a sopranistky Ivety Hejdukové. Předtím, od 16:00 hodin, se rozjede po kanálech YouTube a facebookových profilech z vratislavického Kulturního centra 101010 koncert jazzu a swingu v podání turnovského Dua BigBand. První adventní večer pak uzavře od 19:00 hodin jablonecká ska-punková kapela Divoký Astma. Na obě na vystoupení se dají koupit virtuální vstupenky pro podporu muzikantů a regionální kultury.

Portál evstupenka.cz nabízí i dárkové poukázky od 250 korun do tisícovky. Platné jsou po celý rok na pořady dle vlastního výběru. Přispět chtějí k záchraně místní kultury před zkázou a zároveň představují alternativou, jak obdarovat blízké nebo potěšit podílem na dobrém skutku sebe. „Firmy mohou poukázkami nahradit svým zaměstnancům oblíbené vánoční večírky. Současně pošlou umělcům to nejaktuálnější poselství, a sice že s nimi sdílí jejich těžkou situaci,“ podotýká Michal Buzek s tím, že advent pod Ještědem se letos ponese v duchu vzájemnosti a porozumění.  „Všichni si přece přejeme, se znovu  potkávat  v uvolněné atmosféře v libereckém nebo  jabloneckém divadle a dalších kulturních scénách v našem kraji,“ dodává Michal Buzek.

Program:

Aktuální streamy – 1. adventní neděle 29. 11. 2020

16:00 DuoBigBand

17:30-18:00 Rozsvícení vánočního stromu v Liberci

19:00 – Divoký Astma

Více na www.evstupenka.cz

Tisková zpráva Elset, s.r.o.