Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U soudu v liberecké korupční kauze, v níž je obžalován i hejtman Martin Půta, vypovídala exprimátorka Martina Rosenbergová

11. 09. 2019 | 12:26

Výpověďmi svědků pokračoval dnes v Liberci soud v korupční kauze, v níž je obžalován i hejtman Martin Půta (SLK). Bývalá primátorka Liberce Martina Rosenbergová (tehdy ČSSD) uvedla, že dopředu neslyšela o žádných problémech spojených s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Jde o jeden ze dvou projektů, které podle obžaloby provázelo korupční jednání ve snaze získat evropské dotace. Oba připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO).

TvLKsoudputa3
Foto: Artur Irma

Obžalováno je 13 lidí včetně hejtmana a čtyři firmy. Líčení bude pokračovat výslechy svědků a přehráváním odposlechů do čtvrtka, poté bude odročeno na prosinec. Obžalovaným hrozí tresty od pěti do 12 let vězení.

Oba projekty byly původně zařazené do libereckého Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM). Ani na jeden nakonec evropské dotace vyplaceny nebyly. Stavba oddychové zóny v centru Liberce za 30 milionů skončila ve fázi příprav, rekonstrukce kostela za 65 milionů Kč byla skoro dokončena.

Martina Rosenbergová, bývalá primátorka LiberceJde o kauzu z let 2012 až 2014, kdy byla Rosenbergová primátorkou Liberce. Projekty pro zařazení do IPRM v rámci ROP Severovýchod schvalovalo zastupitelstvo, které dostávalo i zprávy o plnění programu. Primátorka si nevybavuje, že by zastupitelé o problémech ve spojení s GEPO mluvili. "Nikdo žádnou pochybnost nevznesl," řekla dnes primátorka. Dříve u soudu vypovídal Jan Korytář (Změna pro Liberec), byl tehdy v opozici. Řekl, že v případě kostela šlo od počátku o problematický projekt.

Iniciátorem rekonstrukce kostela byl bývalý zástupce GEPO Jiří Zeronik, který je mezi obžalovanými. Po odsouzení v jiném případu chtěl opravu kostela z dotačního programu vyjmout a z GEPO odstoupil, jeho následovníci ale na to měli jiný názor. Zachování projektu rekonstrukce kostela v evropském programu měl podle spisu za úplatek zajistit hejtman Půta, který byl tehdy předsedou Regionální rady ROP Severovýchod. Podle spisu kvůli tomu pozval Rosenbergovou na jednání regionální rady, aby tam uvedla, že Liberec projekt potřebuje v IPRM zachovat. Rosenbergová dnes u soudu řekla, že si obsah rozhovoru nepamatuje. Domnívá se ale, že její účast chtěl hejtman proto, že měl špatný vztah s jejím náměstkem, který měl evropské projekty na starost. Na jednání nejela.

Hejtman Půta dnes u soudu uvedl, že pozvání nesouviselo s projektem kostela, ale s čerpáním evropských peněz v Liberci, Pardubicích a Hradci Králové. "Všichni měli problémy s naplňováním svých programů," uvedl. Podle něj pozvání na jednání dostali primátoři všech tří měst. Podle spisu měl Půta na úplatcích získat 830.000 korun. Půta obvinění odmítá.

čtk