Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Unikátní listinu s první zmínkou o Liberci z roku 1352 uvidí lidé na radnici do konce října

16. 06. 2022 | 18:42

Liberec vystavuje kopii 670 let staré listiny s první písemnou zmínkou o městě. Duplikát dokumentu z roku 1352 bude v jedné z vitrín historické radnice do konce října, město ho má zapůjčený z archivu Metropolitní kapituly v Praze. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí radnice Jana Kodymová.

liberec radnice dod
Foto: Mad

Liberec, tehdy jako Reychinberch, byl poprvé zmiňován v papežském desátku. "Že první písemná zmínka o Liberci pochází z roku 1352 a že tedy letos slavíme 670. výročí, asi řada lidí ví. Jsem si ale jist, že konkrétní listinu zatím vidělo jen nemnoho historiků, veřejnost nikoli. Samozřejmě neumíme dovézt originál, ale krátkodobé vystavení věrohodné kopie se nám nakonec zajistit podařilo,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Listina je ve vitríně ve druhém patře radnice. "Najít slovo Reychinberch v takřka strojovém soupisu více než 50 dalších osad je ale docela slušný kvíz. Poradím jen, aby se zájemci zaměřili na pravý sloupec,“ dodal Langr.

Liberec je dnes páté největší město v zemi, ve 14. století ale byl jen velmi malou zemědělskou osadou s farním kostelem, která byla součástí žitavského děkanátu. Osada platila dva groše papežských desátků za polovinu roku. Původní německý název města zřejmě odkazuje na počáteční osídlení na kopci kolem dnešní radnice, což v překladu asi znamenalo pěkný či bohatý vrch. Liberec byl v minulosti zmiňován i jako Reychmberg, Reichemberg, Reichenberg, Reichenberk či Riberk i jako Lychberk, Libercum či Liberk.

čtkListina, foto: LB