Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Univerzita v Liberci nebude kvůli energiím v lednu a únoru omezovat provoz

06. 01. 2023 | 14:44

Technická univerzita v Liberci rozhodla, že nebude v lednu a únoru omezovat provoz ve svých budovách, jak původně plánovala. V souvislosti se zastropováním cen energií, které platí i pro vysoké školy, se ukázalo, že úspory by nebyly tak velké, aby to kompenzovalo zvýšené nároky na organizaci a snížení komfortu.

TUL fest 2019 (1)
archivní foto areálu TUL.

Změny v akademickém roce ale platí, výuka v prvním semestru skončila před Vánoci a letní semestr začne až v pondělí 27. února, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Na liberecké univerzitě plánovali, že kvůli očekávaným vysokým nákladům na energie soustředí v prvních dvou měsících roku 2023 všechny zkoušky do dvou budov vytápěných na zhruba 20 stupňů Celsia a ostatní budovy budou pouze temperovat. Vedení školy se totiž obávalo, že náklady na elektřinu a plyn vzrostou ve srovnání s rokem 2022 na více než trojnásobek a překročí 200 milionů korun. Nakonec budou ale díky zastropovaným cenám výrazně nižší, podle předběžných odhadů by měla škola zaplatit zhruba 89 milionů korun.

"Po dvou covidových letech jsme se konečně i na univerzitách mohli vrátit k normálnímu životu a bylo by nežádoucí pár měsíců na to opět omezovat provoz a zavádět nějaká mimořádná opatření, která zase život na univerzitě přidusí. Navíc se ukázalo, že to nelze beze zbytku uplatnit na všechny prostory, například některé laboratoře a technologie potřebují pro svůj provoz předepsanou vyšší teplotu. Bez zastropování bychom ale k drastickému přeskupení lidí a provozu ve školních budovách během zimy museli sáhnout, protože ceny plynu i elektřiny byly astronomické," řekl Pirkl.

Díky nižším cenám by ale omezení provozu v budovách v lednu a únoru přineslo podle Pirkla úsporu jen zhruba 800 MWh plynu, což by znamenalo snížení nákladů o 1,25 milionu korun, to jsou necelá tři procenta odhadovaných ročních nákladů na plyn. Úspora tedy není podle mluvčího tak výrazná vzhledem k tomu, co by to pro provoz univerzity znamenalo. "Soustředění zkoušek sedmi fakult ve dvou budovách by bylo organizačně náročné, sestěhovat by bylo nutné pedagogy i administrativu. I tyto organizační změny by s sebou nesly další náklady," řekl.

Od razantního omezení provozu ve svých budovách se proto podle Pirkla rozhodla univerzita ustoupit, na úspory ale nerezignovala. "Snížili jsme plošně ve všech budovách teplotu na 20 stupňů a i nadále nabádáme studenty a zaměstnance k šetrnému zacházení s energiemi. A vyplácí se to, stále sledujeme na téměř všech našich budovách pokles ve spotřebě energií oproti stejnému období předchozích let. Všem nám nahrává také letošní leden s teplotami hodně nad nulou," dodal mluvčí liberecké univerzity.

Náklady liberecké univerzity za spotřebovanou energii (mil.Kč)

rok 2020 2021 2022 2023
elektřina 18,90 17,80 45,00 44,00*
plyn 10,60 10,25 14,50 45,00*
celkem 39,50 28,05 59,50 89,00

* předpoklad

zdroj: TUL

čtk