Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V areálu nemocnice v Liberci se začne stavět pavilon za 100 milionů korun. Specializované pracoviště bude sloužit diagnostice nádorových onemocnění

20. 07. 2021 | 13:02

V areálu nemocnice v Liberci začnou do konce července práce spojené s výstavbou pavilonu PET/CT za zhruba 100 milionů korun. Specializované pracoviště bude sloužit diagnostice nádorových onemocnění. Nový pavilon by měl být postavený do března 2023. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

nenocnice vizual 219654358 4296203547082411 368373866349811606 n
Vizualizace

Nový objekt bude stát na místě objektu R. Jde o bývalé ředitelství nemocnice, které stavbaři zbourají. "Do konce července předáme staveniště. Barák už máme vyklízený a začnou demoliční práce," uvedl Řičář. Po jejich skončení se začne s výstavbou třípodlažního pavilonu, nad zemí budou dvě patra. Budova bude široká takřka 28 metrů a na délku má dosahovat skoro 31 metrů. V nejnižším patře bude technické zázemí, šatny personálu, sklady a laboratoře. V prvním nadzemním podlaží s bezbariérovým přístupem z ulice Arbesova budou čtyři vyšetřovací místnosti, čekárny pro pacienty a zázemí pro personál. V patře nad ním bude administrativa, další strojovna a prostory pro pacienty po provedeném vyšetření. Bude tam i terasa, jejíž součástí bude zelená střecha.

VizualizaceVýstavbu pavilonu bude nemocnice podle Řičáře platit ze svého. Dalších 100 až 150 milionů korun bude potřeba na pořízení vybavení. "Počítáme, že na to získáme dotaci," uvedl mluvčí nemocnice. Zkratka PET/CT znamená pozitronová emisní tomografie kombinovaná s CT. "Aktuálně se jedná o nejpřesnější zobrazovací metodu," dodal Řičář. Pozitronová emisní tomografie (PET) představuje špičku v diagnostice a sledování efektivity léčby u onkologických onemocnění. Nejbližší taková pracoviště jsou od Liberce vzdálená 100 kilometrů, v Praze, Hradci Králové a Ústí nad Labem. Onkocentrum v Liberci slouží pro pacienty z celého Libereckého kraje.

Vizualizacečtk