Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V babyboxu se dnes objevila čerstvě narozená holčička. Dostala "pracovní“ jméno Jitka Prosincová 

05. 12. 2023 | 18:11

AKTUALIZOVÁNO: Čerstvě narozenou holčičku odložil dnes kolem 17:00 někdo do babyboxu u Krajské nemocnice v Liberci. Děvčátko je v pořádku, váží 3550 gramů a měří 49 centimetrů, zatím dostalo jméno Jitka Prosincová, uvedla na sociálních sítích nemocnice.

miminoKNL
Foto z X/KNL

Holčička je devátým dítětem nalezeným v libereckém babyboxu za 15 let jeho existence. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2008 odloženo již 258 dětí.

V České republice funguje 87 babyboxů, poslední dnes slavnostně zahájil provoz u Nemocnice Kyjov na Hodonínsku. V Libereckém kraji je takových schránek pět, poslední otevřeli na konci října u nemocnice v Jilemnici. Zatím do nich bylo odloženo 14 dětí z toho osm děvčátek a šest chlapců. Nejčastěji se v babyboxech nacházejí novorozenci, v několika případech tam ale pracovníci přilehlých nemocnic či dalších institucí objevili i děti mnohem starší.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů nechtěných dětí. Klimatizované schránky jsou přístupné z vnější strany budovy a umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Schránky nejsou přijímány bez výhrad, v roce 2011 se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče. Podle vyjádření bývalé vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové však na nejvyšším místě stojí právo na život a babyboxy život zachraňují.

čtk