Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V dotační kauze chrastavských  lázní vypovídají před soudem první svědci. Nejčastější odpověď? Nevím, nepamatuji si

06. 11. 2019 | 12:04

Svědci začali dnes před soudem v Liberci vypovídat v kauze údajného dotačního podvodu, který se týká stavby termálních lázní v Chrastavě, opravy hotelu v Jablonci a rekonstrukce rozhledny Liberecká výšina.

chrLazneSoudDusekPalouš
archivní foto Artur Irma

Jde o projekty podpořené evropskou dotací spojené se společnostmi skupiny Imstav a jejich majitelem Janem Imlaufem. Škoda dosahuje skoro 340 milionů korun, stát prostřednictvím ministerstva financí požaduje přes 128 milionů a ROP Severovýchod 210 milionů korun.

V případu je obžalováno 12 lidí včetně několika politiků, u poloviny obžalovaných dnes soudce vyhověl, aby se líčení konalo v jejich nepřítomnosti. Státní zástupce je viní ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Mezi obžalovanými je bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek nebo bývalý náměstek hejtmana za ČSSD Martin Sepp (ČSSD) či bývalý náměstek primátora Liberce za ČSSD Ivo Palouš. Obžalovaní vinu odmítají. Svědci budou před soudem vypovídat až do pátku, poté bude líčení odročeno.

Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohody a Družstvo PLP Invest termální lázně v Chrastavě, hotel Praha i výšinu, jejichž výstavbu nebo opravu provedla Imlaufova firma za evropské dotace. U soudu dnes vypovídal jeden řemeslník, který pro Imlaufa dělal. Podle něj bylo těžké peníze za odvedenou práci od Imlaufa získat. "Platební morálka nebyla ideální," uvedl. Novými zakázkami se podle něj "lepily" staré dluhy, i tak nedostal vše zaplaceno. "Dluh zůstal kolem 500.000 korun," dodal. Řemeslník byl veden i v komisi pro posuzování nabídek na opravu výšiny, popřel ale, že by v ní byl. "Neseděl jsem v žádné komisi," řekl. Podle spisu byly tři zakázky z let 2008 až 2012 zmanipulované, aby vyhrál Imstav.

U soudu dnes vypovídala i bývalá zaměstnankyně Imlaufovy firmy, která se na žádost některého ze svých nadřízených stala členkou Družstva PLP. Kdo a proč ji o to požádal si už dnes nepamatuje, žádnou činnost tam ale nevyvíjela. "Žádného jednání jsem se neúčastnila," dodala.

čtk