Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kauze údajných machinací s pozemky na Ještědu vypovídali znalci, po dvaceti letech se řeší škoda

12. 04. 2022 | 14:23

Výslechy znalců v oceňování nemovitostí pokračoval dnes v Liberci letitý soud v kauze údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci, které patří Liberci. Nově předložené posudky by měly ukázat, zda a v jaké výši byla způsobená škoda.

ještědVRcholLidi
ilustrační foto s Ještědem.

Pavel Krenk byl v roce 2002  zvolen do Zastupitelstva a Rady města Liberce a byl náměstkem primátora pro vnitřní správu, organizace a společnosti zřízené městem. U soudu se tudíž řeší věci staré bezmála dvacet let.

Obžalovaní jsou bývalý náměstek primátora Pavel Krenk za ODS a někdejší tajemník městské společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ) a zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik. Oba od počátku vinu odmítají. Za zneužití pravomoci veřejného činitele a podvod jim hrozí 12 let vězení.

Soudy se kauzou zabývají od března 2013, krajský soud Krenka i Zeronika dvakrát zprostil obžaloby, vrchní soud ale verdikt v obou případech zrušil a liberecký soud nyní případ projednává potřetí.

V kauze se posuzuje pět obchodů z let 2003 až 2006. Krenk byl tehdy i předsedou představenstva SAJ, které mělo ve správě skiareál na Ještědu. Radnice převedla pozemky a nemovitosti v jiných částech města na svoji společnost a SAJ je pak podle obžaloby nevýhodně směnil za pozemky, které v areálu či sousedství vlastnili soukromníci, nebo je prodal.

Škodu státní zástupce původně vyčíslil na 13 milionů korun. Dospěl k tomu na základě prvního posudku, který ale obhajoba zpochybnila. Hájila se i vlastním posudkem a na základě rozhodnutí vrchního soudu si nechal nyní krajský soud zpracovat nový posudek. Další nový posudek má i obhajoba. Dnes vypovídali znalci ze společnosti BDO Znalex, posudek od nich si objednal soud.

Hlavní zpracovatel posudku Lukáš Křístek u soudu uvedl, že ohledně technického stavu nemovitostí vycházeli z informací z předchozích posudků. "Fyzicky jsme je neobhlíželi," uvedl. Podle něj by totiž posuzovali současný stav a ne to, jak budovy vypadaly před 15 lety. Použili podle něj porovnávací metodu z prodejů jiných obdobných pozemků a nemovitostí z té doby. Způsob výpočtu i použitou metodu dnes obhájce obžalovaných rozporoval. Křístek u soudu uvedl, že sice podle jejich názoru dospěli ke správné ceně, ale stanovili k ní interval. "Nikdy nesrovnáváte totožné, ale podobné. Proto výsledek není jistý, ale pravděpodobný, a proto jsme dali interval plus minus 20 procent," dodal Křístek.

U soudu by měl vypovídat i tvůrce znaleckého posudku pro obhajobu. Soudní senát chce i vzájemnou konfrontaci autorů obou posudků. To bylo původně plánováno na středu, ale není jisté, zda na to zbude čas. Rozsudek ve středu nezazní, termín dalšího líčení zatím soud nestanovil.

Stíhaní politici se od počátku hájí tím, že obžaloba je postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa, což tehdy nemohl nikdo předvídat. Podle nich existovalo několik projektů a záměrů, jak sportoviště zatraktivnit. Poté, co ale Ještěd dostala na konci roku 2006 do pronájmu firma Snowhill, se nerealizovaly.

čtk