Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Lesním koupališti v Liberci se už mohou zájemci koupat, teplota vody je ale jen 16 stupňů Celsia

18. 07. 2019 | 11:55

V Liberci v tomto týdnu zahájilo provoz městské Lesní koupaliště. Vodou je naplněné zhruba ze tří čtvrtin a koupání v něm je zatím jen pro otužilé. ČTK to dnes řekl Jiří Bliml, ředitel příspěvkové organizace Městské lesy Liberec, která má koupaliště ve správě.

TvLKlesak1 menší
Foto: Artur Irma

Teplota vody v Lesním koupališti na úpatí Jizerských hor je zatím jen asi 16 stupňů Celsia. "Pár lidí už tam ale vlezlo," uvedl Bliml. Sezonu zahájilo koupaliště se zpožděním kvůli přespárování bazénové vany. Bliml předpokládá, že voda ve vaně se na obvyklou výši dostane o víkendu.

Chladné počasí v předchozích dnech nepřálo koupání na dalších místech v Libereckém kraji, například v Máchově jezeře na Českolipsku. "Byla to mizérie, ani jsme nevybírali vstupné na pláž," řekl ČTK Vladimír Reichert z Regaty Máchovo jezero, která provozuje hlavní pláž. Ochlazení se projevilo i na poklesu teploty vody v jezeře, zatímco na začátku července měla přes 26 stupňů, nyní má stěží 20. "Věříme ale, že se blýská na lepší časy a přijdou slibované tropy," uvedl Reichert.

Kvalita vody v Máchově jezeře je na pětiškálové stupnici nadále na stupni tři kvůli zvýšenému výskytu sinic. Podle hygieniků tedy není koupání v jezeře vhodné pro citlivé jedince, mezi něž patří děti, alergici či těhotné ženy. Po koupání v jezeře by se měli lidé osprchovat. Pro jezero ale není zvýšený výskyt sinic nic neobvyklého. "Vizuálně vypadá voda dobře, nejsou tam ani žádné zelené shluky," dodal Reichert.

Na stupni tři je kvůli zvýšenému výskytu sinic i nedaleké Hamerské jezero. Hůře jsou na tom v kraji dvě jiná přírodní koupaliště, hygienici je považují za nevhodná ke koupání. Na stupni čtyři je kvůli přemnoženým sinicím rybník Bažantík u autokempu Sedmihorky v Českém ráji a kvůli kolísavé kvalitě přítoku koupaliště v Chrastavě u Liberce.

Podle měření hygieniků je ze sledovaných vodních ploch mírně zhoršená kvalita vody na pěti z nich. Na stupni dva, kdy je riziko zdravotních obtíží malé, jsou přírodní koupaliště V Jablonném v Podještědí, Českém Dubu a Novém Městě pod Smrkem na Liberecku a ve Sloupu v Čechách a Nedamově u Dubé na Českolipsku.

čtk