Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci bude kvůli opravám uzavřená i Sokolská ulice. Dopravní peklo vypukne na mnoha dalších místech

19. 03. 2021 | 13:53

Liberec chystá na letošní rok s vlastníky inženýrských sítí sdružené opravy v sedmi lokalitách, podílet by se na nich měl maximálně 48 miliony korun. Uzavřená bude i frekventovaná Sokolská ulice v horním centru, která vede k Šaldovu náměstí. Novináře dnes o uzavírkách informoval vedoucí odboru správy veřejného majetku v Liberci Lukáš Hýbner.

silnice lk léto IMG 0406
ilustrační foto: FB Silnice LK

Sokolská bude zcela uzavřená několik měsíců v úseku od křižovatky se Zhořeleckou ulicí u Malého divadla ke křižovatce s Pastýřskou ulicí. "Bude se opravovat voda, plyn, kanalizace a my jako město opravíme chodníky a povrchy komunikace, včetně přilehlého veřejného osvětlení. Zatím je tato akce ve fázi projektové přípravy, takže nevíme přesně konkrétní termín uzavírky," uvedl Hýbner. Podle předběžného plánu se počítá s uzavřením silnice letos od dubna do září, nepůjde ale o finální podobu vzhledu této ulice. Tu teprve připravuje kancelář městského architekta a realizace je plánovaná až na příští rok.

V rámci sdružených investic začala první uzavírka už tento týden. Pracuje se ve Slovenské ulici, jež je souběžná s Americkou ve Františkově. Od pondělí příštího týdne se uzavře Plužní ulice v Růžodole. Tam by rekonstrukce vodovodu, kanalizace a plynovodu s položením nového povrchu na silnici měla trvat do srpna. V Růžodole se letos také bude pracovat v Srbské ulici, od dubna do září. Od 12. dubna až 3. října bude uzavřená Jiskrova ulici od Žižkova náměstí a v dubnu začnou práce i v Javorové ulici u zoo. Tam potrvají až do listopadu a možná se v této lokalitě bude letos dělat i ulice Slovanského Údolí. Od května do října se bude opravovat opěrná zeď v Ondříčkově ulici poblíž areálu univerzity.

Mimo sdružené investice se bude letos od dubna do října opravovat most v Hanychovské ulici u starých pekáren, nad nímž vede tramvajová trať k Ještědu. Silnice bude uzavřená částečně. Ze silnic, které nepatří radnici, dopravu asi nejvíce zasáhnou práce na čtyřproudém průtahu městem. V Doubí u Makra se bude od dubna do listopadu bourat polovina starého mostu a místo něj stavět nový. Od léta se bude zhruba čtvrt roku opravovat most u Centra Babylon ve směru na Turnov. Po zimě také bude pokračovat obnova povrchu silnice mezi Libercem a Chrastavou a doprava bude opět svedena do dvou pruhů. Hotovo by mělo být do léta.

Liberecká radnice se letos chystá upravit i několik nebezpečných míst, je to součást dotačního projektu zaměřeného na zvýšení bezpečnosti dopravy. Konkrétně jde o nepřehlednou křižovatku ulic Letná a Stračí u nákupní zóny v Pavlovicích za 18 milionů korun, kde přibude mimo jiné světelná signalizace. Semafory budou i na třech místech v dolním centru města, kde je obchodní centrum Forum a terminál MHD. Přibudou v ulicích Blažkova, Na Pláních a Lipová. "Pěší provoz je tam takový živelný. Velmi často tam dochází ke kolizním situacím," uvedl Hýbner. Úpravy za bezmála šest milionů se budou dělat od června až do srpna.

čtk

Detailní informace na www.liberec.cz nebo v přiložené kompletní Tiskové zprávě liberecké radnice.

UzavírkyUzavírky