Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci ještě letos přibudou na dvou místech veřejné toalety. Spolupráce s restauranty ztroskotala

16. 08. 2024 | 16:35

V Liberci ještě letos přibudou na dvou místech veřejné toalety. Na Sokolovském náměstí v horním centru půjde o samostatnou buňku, druhé veřejné záchodky vzniknou při rekonstrukci městské úřednické budovy Uran nedaleko autobusového a vlakového nádraží.

WCSokolákFBJandourek
WC na Sokolovském náměstí, foto z FB náměstka primátora J. Janďourka

Na obou místech budou v nepřetržitém provozu, uvedl na dotaz ČTK náměstek libereckého primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

O potřebě zřídit další veřejné toalety v centru Liberce mluví vedení radnice minimálně posledních pět let. Aktuálně mohou obyvatelé města a turisté využít veřejných toalet jen na obou nádražích, v dolním centru jsou pouze v terminálu MHD ve Fügnerově ulici a v horním centru v budově radnice v době úředních hodin.

Radnice chtěla do poskytování této služby zapojit i provozovatele 40 restaurací, kterým odpustila placení poplatku za umístění předzahrádek jejich podniků na pozemcích města. Velký zájem to ale mezi nimi nevzbudilo. Speciální samolepku označující poskytování této služby si na vstup do restaurace nalepilo jen několik z nich. "Šest si dalo nálepku, já jsem to potom osobně obešel, a ne všech šest fungovalo dobře," řekl primátor Jaroslav Zámečník (SLK). V jedné restauraci například zjistil, že toalety jsou před návštěvníky uzamčené.

Veřejná toaleta na Sokolovském náměstí bude samočisticí a bezbariérová, dodavatele se městu dlouho nedařilo vybrat. "Myslím, že až napotřetí se nám podařilo vybrat ze 75 oslovených firem, které jsme obeslali po celé České republice," uvedl Janďourek. Zájem o zakázku byl podle něj mizivý, přihlásila se nakonec alespoň jedna firma. Veřejnou toaletu pro město za 2,4 milionu korun vybuduje společnost Bluvison ze sousedního hradeckého kraje. Bude na to mít čtvrt roku od podpisu smlouvy.

Další veřejné záchody město buduje v rámci 160milionové rekonstrukce budovy Uranu. Budou v přízemí. "Nebudou to žádné buňky, ale budou součástí budovy," uvedl Janďourek. I tyto veřejné záchodky by měly být podle něj v provozu nejpozději do konce letošního roku.

čtk