Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci řádila bouře, zničila stánky na náměstí a omezila tak rozsah sklářského trhu. Mimo provoz je i městský bazén

27. 08. 2022 | 9:45

AKTUALIZOVÁNO: Sklářský trh v Liberci před radnicí nakonec probíhá navzdory tomu, že páteční večerní bouře zničila stánky. Škody způsobila i jinde ve městě, uzavřený je městský bazén, krajská Oblastní galerie i část obchodního centra Forum včetně restaurace McDonald´s, kde se zřítila část stropu, zjistila ČTK. Při bouři zemřel ve městě jeden muž a žena utrpěla zranění, když na ně na cyklostezce v Nových Pavlovicích spadl strom. Hasiči v Libereckém kraji měli v souvislosti s bouřkou 130 výjezdů k popadaným stromům či odčerpávání vody.

šlus
FB Visit Crystal Valley: Tady ještě před pár hodinami stály sklářské stánky a zbyly z nich jen trosky. Bouřka rozmetala všechno a škody teprve počítáme.

Twitter HZS LK: Od 19:00 do 6:00 máme evidováno 133 událostí souvisejicích s počasím. Ve většině případů se jednalo o odstraňování stromů a větví z komunikací. Dále také hasiči odčerpávali vodu ze zatopených prostor, evakuovali majetek, zajistili uvolněnou střechu a prováděli monitoring v obcích

Trh na náměstí měl být jedním z vrcholů týdenního festivalu skla Crystal Valley Week. "Po řadě krásných zážitků a setkání s vámi a skláři z Křišťálového údolí přišla včera (v pátek) večer bouře, která zničila všechno, co bylo na náměstí. Z tohoto důvodu musíme sobotní sklářský trh zrušit. Moc nás to mrzí. Setkání s Blankou Matragi a také odpolední módní přehlídky v tramvajovém depu se uskuteční," uvedla na sociálních sítích v prvních chvílích náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj), ale nakonec se trh povedlo alespoň částečně zprovoznit. Velké stany bohužel postaveny nebyly kvůli hrozbě další bouřky.

Mimo provoz bude minimálně do úterý liberecký bazén. "Po přívalovém dešti byla zatopená rozvodna elektrické energie pro celý areál. Z tohoto důvodu bude bazén uzavřen minimálně do úterý," uvedl provozovatel bazénu na webu. O víkendu se nedostanou lidé ani do Oblastní galerie. "Voda zatekla do technických prostor," řekl dnes ČTK zastupující ředitel galerie Vladislav Mareš. Umělecká díla podle něj poškozena nebyla.

V restauraci McDonaldu v obchodním centru Forum v centru města se zřítil promáčený sádrokartonový strop, nikomu se nic nestalo. "Podle našich informací došlo k prasknutí potrubí dešťové kanalizace. Situací jsme otřeseni, nejdůležitější ale je, že díky duchapřítomnosti přítomného manažera restaurace McDonald´s nedošlo k žádnému zranění. Restaurace bude uzavřena po dobu několika dní, dokud se neuskuteční veškeré potřebné opravy," řekla ČTK ředitelka komunikace pro český a slovenský McDonald´s Jitka Pajurková.

Vodou zasažené byly ve Foru i další prostory. "Dočasně uzavřeny jsou prodejny v přízemí, které odstraňují škody, které vznikly vlivem včerejších (pátečních) přívalových dešťů," uvedlo Forum na sociálních sítích.

Poškozený je například také areál Curie Vítkov nad Chrastavou u Liberce, kde stejnojmenný spolek nadšenců přes 20 let buduje repliku středověkého velmožského sídla. "Plánujeme mimořádnou opravu, buď v neděli nebo po víkendu (upřesníme) pokud byste měli někdo čas, uvítáme pomoc," oznámil dnes spolek.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu večer při bouřce během dvou hodin napršelo místy v Libereckém kraji přes 50 litrů vody na metr čtvereční a Lužická Nisa v Liberci se krátkodobě dostala na druhý povodňový stupeň. Po 19:30 hladina během hodiny vystoupala ve městě o více než metr, z 22 centimetrů na 135 centimetrů. Desítky centimetrů vody byly i na některých silnicích ve městě.

"Situace se zklidnila až po půlnoci. Jednotky požární ochrany vyjížděly ve většině případů k technickým pomocem. Hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy a větve z komunikací. Poškozeno bylo i několik automobilů," uvedl mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

čtk + Mad