Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci se otevře azylový dům pro ženy a rodiny s dětmi. Střechu nad hlavou najdou v prvorepublikové vile

10. 12. 2019 | 15:30

V Liberci skončila přestavba nevyužívané prvorepublikové vily na azylový dům pro ženy a pro rodiny s dětmi. V pátém největším městě republiky žádný takový není, otevřený bude od ledna. Kompletní rekonstrukce třípatrové vily s podkrovím, která patří městu, stála 18,2 milionu korun.

azylliberec1irma
Foto: Artur Irma, snímky ve fotogalerii: fotobanka SML

Podařilo se na ni získat evropskou dotaci 15,4 milionu. V azylovém domě je 22 lůžek, řekla dnes při slavnostním otevření Veronika Futóová, která měla za město projekt na starost.

"Z toho deset lůžek je pouze pro ženy a 12 pro rodiny s dětmi," uvedla. Pro ženy jsou čtyři dvojlůžkové a dva jednolůžkové pokoje. Rodiny mají k dispozici tři malé byty, jejichž součástí je i sociální zařízení a kuchyňský kout. "Aby rodiny měly navozené přirozené prostředí, které je pro nás všechny běžné," dodala Futóová.

Náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr (SLK) dnes ČTK řekl, že takové sociální zařízení v Liberci dlouhodobě chybělo. "V Liberci žádné takové zařízení pro ženy nebylo, nejbližší je v Jablonci," uvedl. Pro rodiny s dětmi není azylový dům v celém Libereckém kraji. "Ta potřeba je veliká. Když potřebujeme do azylového zařízení umístit rodiny, tak je musíme rozdělit, což samozřejmě není žádoucí," dodal.

Foto: Artur Irma

S tím souhlasí i Barbora Šolková z obecně prospěšné společnosti Návrat, které bude azylový dům provozovat. "Z mé dlouholeté praxe sociálního pracovníka vím, že rodina, která přišla z nějakého důvodu o bydlení, ať už to byla živelná událost nebo nemožnost platit nájem nebo zlovůle pronajímatele bytu, tak se musela rozdělit," uvedla. Podle ní to zanechává nepříznivou stopu na dalším fungování rodiny.

Náklady na 30 měsíců provozu azylového domu pokryje evropská dotace ve výši 13,5 milionu korun. Peníze jsou určené nejen na zajištění chodu domu, ale i na terapeutické a další služby pro klienty. Bydlet tam budou moci maximálně rok. "Budeme se snažit o to, aby tuto službu tak dlouho nepotřebovali, aby byli schopni se postavit na svoje nohy. S každým klientem budeme pracovat na tom, aby stabilizoval svoji situaci," dodala Šolková.

Foto: Artur Irma

Azylový dům je ve Věkově ulici v Ruprechticích ve vile z roku 1919, která je od roku 2012 prázdná. Před tím tam byla mateřská školka. Langr toto místo považuje pro azylový dům za ideální. "Je v hezké lokalitě blízko je mateřská a základní škola i kostel a fara," dodal.

čtk