Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci se po sedmi týdnech otevřela zoologická zahrada. Davy se nekonaly, ve svátek to bude lepší

30. 04. 2020 | 16:40

AKTUALZOVÁNO: V Liberci se dnes po sedmi týdnech otevřela nejstarší zoo v republice. Chodily hlavně matky s malými dětmi. Zahradu navštívilo 299 lidí, z toho 189 pořídilo elektronickou vstupenku a 110 využilo své permanentky, řekla ČTK mluvčí zoo Barbara Tesařová.

zooOtevř1
Foto: Artur Irma

"Žádné velké davy tady nebyly, ale byl to všední den, to se dalo čekat. Uvidíme v pátek, na státní svátek, jaký bude zájem," uvedla Tesařová. Nastavená pravidla podle ní návštěvníci během dne dodržovali. "Zatím není žádný problém. Po zoo chodí vyškolený zaměstnanec a kontroluje, aby vše probíhalo tak, jak má. Aby lidé měli roušky, neshlukovali se třeba u mravenečníka nebo lvů, ale zatím moc práce nemá," dodala.

Přístupné jsou z nařízení vlády zatím jen venkovní expozice. Zavřené tak zůstávají dětské hřiště, kontaktní zoo či prodejna suvenýrů. Kratší je zatím i otevírací doba, a to od 9:00 do 17:00 s tím, že do zoo je možné přijít nejpozději v 16:00. Vstupenku je možné koupit jen elektronicky a její platnost je 24 hodin. "Tímto způsobem budeme moci kontrolovat počet prodaných vstupenek, protože naší povinností je také uhlídat maximální denní návštěvnost na úrovni 150 osob na jeden hektar rozlohy zoo," uvedl již dříve ředitel zoo David Nejedlo. Zahrada má 13 hektarů, denně tam může přijít maximálně 1950 lidí.

Zahrada patří mezi nejnavštěvovanější cíle v Libereckém kraji. Loni si nejstarší zoo v republice prohlédlo 402.193 lidí, což byla její třetí nejvyšší návštěvnost. Kvůli rostoucím nákladům na provoz a nucenému uzavření v souvislosti s koronavirem zoo po třech letech zdražila vstupné. Základní cena v letní sezoně stoupla o 30 na 160 korun. Zlevněná vstupenka pro děti, studenty, seniory, lidi se zdravotním omezením je za 120 korun. Nyní ale platí návštěvníci o deset korun méně, jde o slevu, kterou zoo poskytuje na vstupenky zakoupené elektronicky.

čtk