Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci se radniční hodiny ozývají každou čtvrthodinu, ve Frýdlantu z věže hraje zvonkohra s 360 melodiemi

10. 03. 2020 | 7:22

Po dlouhých letech v Liberci znovu na radniční věži odbíjejí hodiny. Radnice na svém fb profilu uvedla, že nechala opravit původní hodinový stroj, který má dva bicí stroje - čtvrťový a hodinový. Mechanismus byl už mnoho let nefunkční.

LBradnice
archivní foto liberecké radnice

Od druhého březnového pondělí tak lidé slyší odbíjet hodiny tak, jak to bylo zvykem léta předtím: Každou čtvrt hodinu oznamuje stroj jedním úderem, půl dvěma údery a tři čtvrtě třemi údery. V celou hodinu pak obíjí čtyři údery, po kterých následuje odbíjení hodinového bicího stroje na větší cimbál v počtu tolika úderů, kolik je právě hodin. O opravu a zprovoznění se postaral hodinář Stanislav Šlambor.

FB Liberec.cz

archivní foto radnice ve Frýdlantu

Zvonkohra vyhrává z věže frýdlantské radnice už dvacet let

"Hlasitou" radniční věž mají i ve Frýdlantě. 48 metrů vysoká rohová věž s hodinovým strojem je přístupná pouze s průvodcem. Z ochozu věže je vidět téměř celé město Frýdlant se svou dominantou, Státním hradem a zámkem. Za příznivého počasí si návštěvník prohlédne Jizerské hory s nejvyšší horou Smrk. Každou celou hodinu se z vrcholu věže ozývá zvonkohra s různými melodiemi.

Zvonkohru, která zpříjemňuje den místním i turistům, už dvacet let slýchají lidé ve Frýdlantu vždy krátce po celé hodině. Celkem je v ní nahráno 360 melodií, každá hraje vždy přesně minutu. Melodie se pravidelně střídají. V době vánočního času se pak běžné melodie nahrazují těmi s vánočním motivem. Na všechny světové strany je čtyři reproduktory na radniční věži hrají vždy od první adventní neděle do svátku Tří králů. 

Frýdlant zakoupil zvonkohru do svého majetku v roce 1999, už od roku 1997 ji měl ale zapůjčenou. To proto, aby si vedení města před koupí ověřilo, že se zvonkohra setká u veřejnosti s pochopením a nadšením. "Toto vícefunkční akustické zařízení, které hraje nejen všední a vánoční melodie, ale umí zahrát i další žánry včetně svatebních, si lidi získalo. Nejen místní, ale i turisty. Ti jsou pokaždé mile překvapení, když začne zvonkohra chvíli po celé hodině hrát. Opravdu se líbí," říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. 

"Zvonkohra hraje vždy po odbití celé hodiny v létě až do večerních hodin, v zimě do pozdních odpoledních hodin. Na noc je vypnutá, aby nerušila odpočinek lidí," uzavírá Jan Mráz z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

www.mesto-frydlant.cz