Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci skončí dopravní omezení v ulici Dr. Milady Horákové. Průjezdná by měla být od pátku

29. 10. 2019 | 15:07

V Liberci skončí v závěru tohoto týdne dopravní omezení na frekventované ulici Dr. Milady Horákové. Obousměrně průjezdná v celém úseku by měla být silnice od pátku, řekl dnes ČTK primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

horákovka2019FBzamečník
Foto z FB primátora J. Zámečníka

Zbývající práce se budou podle něj dělat za provozu. Kritizovaná oprava dopravně frekventované silnice je výrazně delší, původně měla omezení trvat zhruba půl roku a skončit před deseti měsíci. Za zpožděním jsou komplikace při pokládání kanalizace.

Dva kilometry dlouhá ulice, po níž za hodinu ve špičce projede až 1000 aut, se po úsecích opravuje od roku 2016. Silnice vede z dolního centra do Rochlice, Vratislavic či Vesce. Zatím poslední etapa oprav na zhruba 420 metrech začala loni v létě u Kauflandu a provoz tam je kyvadlový. Podle primátora se práce blíží k závěru a od pondělí se pokládá asfalt. "Plánujeme, že v pátek 1. listopadu už bude ulice plně průjezdná. Dodělávky, co se týče veřejného osvětlení, chodníků a nabarvení cyklopruhu, budou vznikat během listopadu, ale nebudou brzdit provoz," řekl Zámečník.

Místním provozovatelům podle něj bude město zřejmě kompenzovat výrazné prodloužení prací. "Plánujeme, že jim nabídneme reklamní prostor ve zpravodaji a bezplatné umístění jejich reklamy, třeba po dobu jednoho roku, na nově vztyčené stožáry veřejného osvětlení v opravovaném úseku," dodal primátor.

Oprava dalšího úseku ulice Dr. M. Horákové podle něj v příštím roce nebude pokračovat. "Byť by byla oprava potřeba až po Poštovní náměstí, tak ulice bude sloužit příští rok jako objízdná trasa. Ředitelství silnic a dálnic plánuje rekonstrukci silnice I/35. Na průtahu se bude rozebírat most u Baumaxu, takže my potřebujeme plnou průjezdnost ulice Dr. Milady Horákové," uvedl Zámečník.

Primátor už dříve uvedl, že chce nastavit přísnější pravidla vůči firmám, jež v krajském městě provádí opravy silnic. Podle něj proto bude požadovat od projektantů, aby pro další silniční stavby pokaždé vypracovali harmonogram postupu prací, což dosud město nevyžadovalo. Radnice chystá i další zpřísňující podmínky, například ohledně záborů vozovek či chodníků.

čtk