Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci vymysleli, jak vylepšit korzo kolem přehrady. Pěší trasa bude vést za svodidly, nad hladinou nádrže

22. 01. 2020 | 14:53

AKTUALIZOVÁNO: Liberec už nepočítá s možností, že by Zvolenskou ulici u přehrady Harcov zcela uzavřel pro dopravu. Provoz by zde ale měl být do několika let kyvadlový a řízený semafory. Úpravy chystá město v rámci projektu s odhadovanými náklady za 30 milionů korun. Novináře o tom dnes informoval radní Petr Židek (ODS).

přehrada2017mad
Foto z doby, kdy byla Zvolenská uzavřena pro motoristy. Občas se tu konala akce pro veřejnost. Archivní foto: Mad

Přehrada je oblíbeným místem pro vycházky i rekreační běhání. V plánech města je vytvořit zde bezpečný okruh pro pěší a cyklisty. Promenádní cesta je na pravém břehu, na druhé straně je ale jen špatně přehledná silnice s obousměrným provozem. Denně Zvolenskou ulicí projede asi 500 aut. Radnice zvažovala úplné uzavření silnice, zavedení jednosměrného provozu nebo zachování současného stavu. Za nejvhodnější nyní považuje kyvadlový. "Po technické stránce by to bylo řešeno tak, že tam budu chytré semafory jak s ukazatelem času, tak i s čidly, které rozpoznají, že tam auta nějakou dobu stojí," uvedl Židek. Kyvadlový provoz by měl být na zhruba kilometrovém úseku od křižovatky s ulicí Svobody až k hrázi přehrady.

V rámci připravovaného projektu chce radnice Zvolenskou ulici opravit, doplnit o cyklostezku, modernizovat veřejné osvětlení i rekonstruovat most u restaurace Bílý mlýn. Projekt zahrnuje také výstavbu chodníku ve Zvolenské ulici s odpočinkovou plochou a výhledem na vodní nádrž. "Navrhované řešení pochozích ploch představuje jakýsi krakorec s železobetonovou deskou, zabudovanou do opěrných zdí v úrovni komunikace. Jednak takové řešení bude vyhovovat bezpečnosti chodců, ale zároveň nebude omezováno užívání vodní nádrže," uvedl náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Nový chodník by měl být z dnešního pohledu za svodidly.

archivní foto

Rekonstrukci Zvolenské ulice plánuje město na příští rok. Práce chce ale sladit s Povodím Labe, jež chystá už několik let modernizaci přehrady za 300 milionů korun. Podle původních plánů měla rekonstrukce více než stoleté přehrady začít před dvěma lety, příprava ale nabrala velké zpoždění a práce zřejmě nezačnou dříve než v následujícím roce. Během opravy bude harcovská přehrada vypuštěná. Opravovat se bude zděná hráz, podloží pod ní i opěrná zeď na pravém břehu přehrady, kudy vede promenádní cesta. Práce jsou plánované na dva roky. Po rekonstrukci bude přehrada schopna lépe chránit Liberec při vydatných deštích, poradí si s mnohem většími průtoky vody než nyní.

čtk

Předchozí vedení krajského  města problém vyřešilo uzavřením Zvolenské.