Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci začal Anifilm, cenu za celoživotní přínos převzala střihačka Jiřina Pěčová. Jejíma rukama prošel i Maxipes Fík

10. 05. 2022 | 14:15

AKTUALIZOVÁNO: Prvními projekcemi a otevřením animačních dílen začal dnes dopoledne v Liberci šestidenní mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm. Podle předprodeje to vypadá, že zájem o festival bude zřejmě vyšší než v předchozích dvou letech. ČTK to dnes řekl ředitel festivalu Tomáš Rychecký.

anifilmdeti
Pro festival jde o 21. ročník, ale teprve třetí v Liberci po přestěhování z Třeboně. Foto z www.anifilm.cz

"Určitě je to velký nárůst oproti předchozím ročníkům. Je násobně větší v předprodeji týdenních akreditací," uvedl Rychecký. Indikátorem zvýšeném zájmu jsou podle něj i rezervace od škol na filmové projekce či animační dílny.

Pro festival jde o 21. ročník, ale teprve třetí v Liberci po přestěhování z Třeboně. V předchozích dvou letech ale jeho konání nepříznivě ovlivnila omezení ve spojení s koronavirovou pandemii. "Takže do třetice všeho dobrého si užiji Liberec v té festivalové atmosféře bez omezení," uvedl Rychecký. Na podzim 2020 navštívilo Anifilm v Liberci na 10.000 diváků, loni v červnu jich bylo zhruba 20.000.

Festival tradičně představuje to nejlepší, co vzniklo v uplynulém roce v domácí i zahraniční animační filmové tvorbě. Rychecký se osobně těší na setkání s Billem Plymptonem, legendou americké nezávislé animace, který bude jedním z porotců. Plympton navíc svoji tvorbu představí v pátek večer v kině Varšava. Tahákem bude podle ředitele festivalu i promítání druhé řady série Undodo nizozemského výtvarníka a režiséra Hiska Hulsinga. Více než tříhodinové psychologické komediální drama pro dospělé uvidí diváci v pátek večer v sále Cinema City v obchodním centru Forum.

V rámci festivalu se bude promítat přes 500 soutěžních i nesoutěžních snímků a součástí doprovodného programu jsou výstavy, koncerty, prezentace, přednášky či workshopy. Program se odehrává na devíti místech po městě. V hlavních mezinárodních kategoriích soutěží 11 celovečerních, 31 krátkých a 33 studentských animovaných filmů. Výsledky organizátoři vyhlásí v sobotu večer.

Cenu za celoživotní přínos převzala na Anifilmu střihačka Jiřina Pěčová

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu udílenou na mezinárodním festivalu Anifilm dnes v Liberci převzala dlouholetá střihačka Jiřina Pěčová, jejíž tvorba je většinou věnována dětem. Podílela se i na seriálu Maxipes Fík či filmu Velká sýrová loupež. Podle ředitele festivalu Tomáše Rycheckého je ocenění pro Pěčovou poctou celému oboru střihu. Organizátoři festivalu dnes při slavnostním zahájení vyhlásili také vítěze národní soutěže animované tvorby nazvané Český obzor. Hlavní cenu získal celovečerní film Michaely Pavlátové Moje slunce Mad.

Anifilm se koná pojedenadvacáté, letos je zaměřený na humor v animaci. Festival s více než 500 soutěžními i nesoutěžními snímky potrvá v Liberci do neděle, výsledky hlavních mezinárodních kategorií pořadatelé zveřejní v sobotu večer.

Ocenění pro Pěčovou je poctou oboru střihu. "Protože i ten je v animovaném filmu důležitý," řekl dnes ČTK Rychecký. Pěčová se podílela na vytvoření desítek filmů a seriálů, mezi nejznámější patří Bob a Bobek - králíci z klobouku, Fimfárum, Broučci či Žofka a její dobrodružství. Spolupracovala s režiséry Genem Deitchem, Pavlem Koutským, Václavem Bedřichem nebo Vlastou Pospíšilovou. Letošní Anifilm přinese výběr z tvorby Pěčové a v pátek bude mít na festivalu i přednášku na téma, co obnáší práce střihače animovaného filmu.

Ceny si dnes při slavnostním zahájení v libereckém Šaldově divadle převzali i vítězové jednotlivých kategorií v národní soutěži Český obzor. Členové Rady animovaného filmu za nejlepší tuzemské animované dílo vybrali celovečerní film Moje slunce Mad, který získal i cenu za nejlepší český krátký a celovečerní film. Nejlepším českým studentským filmem se stal animovaný dokument (anidok) Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen. Cenu za nejlepší český seriál získal David Súkup se seriálem Jezevec Chrujda a cenu za nejlepší videoklip Barbora Halířová, který vytvořila ke skladbě Cimpoiasca uskupení Irvin Venyš & Epoque Quartet. Halířová vyhrála i kategorii českých zakázkových děl, a to se spotem Chained.

čtk