Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci začne příští týden oprava  střechy krematoria, rekonstruovat se bude za provozu

10. 05. 2019 | 18:33

V Liberci začne příští týden druhá etapa opravy střechy krematoria. Na konání smutečních obřadů to nebude mít vliv, krematorium zůstane v provozu. ČTK to dnes řekl vedoucí správy veřejného majetku magistrátu David Novotný.

"Bude jediné drobné omezení. Až se bude opravovat část nad hlavní obřadní síní, tak nebudou asi týden na přelomu června a července obřady ve velké síni, ale jen v malé," uvedl Novotný. Uzavření velké obřadní síně bude podle něj využito i k opravě hydrauliky historického výtahu, který funguje přes 100 let a slouží pro vyvezení rakví na katafalk.

Střechu památkově chráněné budovy město opravuje kvůli zatékání. Loni dělníci spravovali pravou část, kde je malá smuteční síň. Letos budou pracovat na levé straně a na části nad hlavní lodí.

"Původně měla oprava celé střechy stát 19 milionů korun, vejdeme se do deseti milionů," uvedl Novotný. Za práce za letošní rok zaplatí město 4,5 milionu korun bez daně, oprava by měla skončit nejpozději na konci července. "Potrvá zhruba dva a půl měsíce," dodal vedoucí odboru magistrátu.

Liberecké krematorium je nejstarší v zemi. Prvním zpopelněným byl 31. října 1918 liberecký měšťan Robert Jahn. Krematorium stavěla v secesním stylu liberecká firma Gustav Sacher a synové v letech 1915 až 1917 podle návrhu drážďanského architekta Rudolfa Bitzana. Současnou podobu má z roku 1974, kdy se rekonstruovala velká obřadní síň, zasklila obě křídla podloubí a postavila přístavba s novou chladírnou. Původní vybavení interiéru velké síně, která má na výšku 14 metrů, se nedochovalo. Nejsou tam ani vitráže, které před více než 40 lety je nahradilo průhledné sklo. Loni město za tři miliony korun nechalo opravit malou obřadní síň. Navrátilo ji původní podobu, o kterou přišlo při rekonstrukci v 90. letech minulého století. Nyní se tam koná zhruba polovina všech smutečních obřadů v krematoriu. "Obřad tam je levnější, ale hodně lidí říká, že to není kvůli ceně, ale prostředí. Je komornější," dodal Novotný.

čtk