Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci začne soud kvůli obžalobě z dotačního podvodu, souzen bude i bývalý europoslanec

24. 06. 2019 | 5:28

V Liberci dnes začne soud s 12 lidmi obžalovanými z dotačního podvodu při stavbě termálních lázní v Chrastavě. Státní zástupce je viní ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů Evropské unie. Za to jim hrozí až dvanáctileté tresty. Způsobená škoda přesáhla podle obžaloby 200 milionů korun.

Mezi obžalovanými je i bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, bývalý náměstek hejtmana Martin Sepp (ČSSD) či Jan Imlauf, původní vlastník lázní a jednatel společnosti Imstav.

Termální lázně leží v Chrastavě zhruba 11 kilometrů od Liberce. Pětihektarový areál slouží veřejnosti od 3. prosince 2012. Dokončena byla první etapa za 100 milionů korun, podstatnou část poskytla Evropská unie. Dokončení areálu za dalších 120 milionů ale zkomplikoval spor o ovládnutí společnosti, který v dubnu 2013 vyvrcholil insolvenčním řízením. Dnes má areál nového vlastníka. Firma Dům pohody, které původně patřil, je v konkurzu, věřitelům dluží téměř 229 milionů korun. Největším věřitelem je Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, která poskytla dotaci.

čtk