Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci začnou prohlídky domu, kde žil architekt Karel Hubáček. Autor Ještědu v prototypu bydlel do konce života

17. 06. 2024 | 5:00

V Liberci mají tento týden začít komentované prohlídky ojedinělého montovaného domu, který navrhl a poté v něm i bydlel architekt Karel Hubáček. Severočeské muzeum je chce pořádat každé úterý navečer přes léto až do začátku října. ČTK o tom informoval ředitel muzea Jiří Křížek.

hubáčekVýstavaFBVisitJIzerky
I když je vysílač a Hotel Ještěd ikonickou stavbou celého kraje, světoznámý architekt tu zanechal mnohem větší stopu. Více o tom poví výstava Karel Hubáček známý neznámý, kterou hostí Severočeské muzeum v Liberci. Foto z FB VisitJizerky. Pro MUZA Severočeské muzeum v Liberci fotil Matyáš Gál

"Uvidíme samozřejmě, jak to přes léto budeme zvládat a jaký bude o ně zájem. Předpokládám ale, že bude veliký," řekl Křížek.

Krajské muzeum má Hubáčkův dům v Lidových sadech ve správě od konce minulého roku, kdy ho od potomků slavného architekta odkoupil Liberecký kraj. Muzeum ho zatím zájemcům zpřístupnilo virtuálně.

Dům arch. Karla Hubáčka v libereckých Lidových Sadech.

Chystané komentované prohlídky jsou doprovodným programem k výstavě, kterou má muzeum v malém sále ke 100. výročí narození tvůrce hotelu a vysílače na Ještědu. Po jejím skončení se před veřejností Hubáčkův dům opět uzavře. "V říjnu ukončíme prohlídky, dům kompletně vystěhujeme, dokončíme jeho stavebně technický průzkum a navrhneme Libereckému kraji režim zpřístupnění do budoucna, což si vyžaduje investice. Tam je třeba v havarijním stavu oplocení," uvedl Křížek. Předpokládá, že nějaký stálý návštěvnický program by mohl v Hubáčkově domě být od roku 2026.

Dům bude mít i vlastního kurátora, muzeum ho začne hledat zřejmě ještě v červnu. "Bude mít na starosti tenhle dům, který by se do budoucna měl stát dokumentačním centrem architektury. Aby to nebylo jenom o tomto jednom výkřiku při stoletém výročí, ale aby v Severočeském muzeu stabilně vzniklo místo, kde se budeme věnovat architektuře Libereckého kraje, osobnostem architektury. A to by se mělo rozběhnout ve druhé polovině letošního roku," dodal ředitel muzea.

Foto z FB VisitJizerky. Pro MUZA Severočeské muzeum v Liberci fotil  Matyáš Gál

Návrh "svého" domu vypracoval v roce 1959 Hubáček s Vlastimilem Šedem, Josefem Patrmanem a Václavem Bůžkem. Díky nosné ocelové konstrukci byl dům variabilní, měl posuvnou stěnu mezi ložnicemi, bylo možné ho použít jako solitérní, vytvářet dvojdomy i řadové domy, přidat další patro. Projekt jednoduché modernistické montované kostky ale předběhl dobu a nakonec nebyl úspěšný, lidé nové technologii tehdy nevěřili. Zůstalo tak jen u prototypu. V roce 1962 se do něj Hubáček nastěhoval a s rodinou v domě prožil zbytek života. Postupně odhaloval i slabiny projetu, dům tak prošel úpravami - dostal obklad, který měl snížit tepelné úniky, a také pultovou střechu, tedy se sklonem.

Karel Hubáček, který zemřel před 13 lety, byl s Libercem spjatý i profesně. Na konci 60. let patřil mezi zakladatele Sdružení inženýrů a architektů v Liberci (Sial), které v době normalizace dokázalo reagovat na moderní evropské trendy a vzešlo z něj několik osobností české architektury. Podepsán je pod řadou staveb. Právě i na ně je zaměřená současná výstava v muzeu nazvaná Karel Hubáček známý neznámý.

čtk