Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V liberecké zoologické zahradě uhynula samice žirafy Rothschildovy, zůstal jí jen samec a mládě

23. 03. 2023 | 18:40

V liberecké zoo o minulém víkendu nečekaně uhynula šestnáctiletá samice ohrožené žirafy Rothschildovy. Zahradě tak zůstal jen chovný samec a mládě. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová. "Šestnáctiletá žirafa uhynula následkem rapidního zhoršení zdravotního stavu, který vedl k úplnému a nezvratnému kolapsu," uvedla Tesařová.

zooNoc2žirafy
archivní foto Artur Irma

Co bylo příčinou kolapsu, by měly ozřejmit výsledky laboratorních vyšetření, na které zoologové čekají. "Infekční onemocnění lze však téměř jistě vyloučit, pitva neprokázala žádné významné změny na vnitřních orgánech," uvedl liberecký zoolog Luboš Melichar.

V expozici zůstali jen chovný samec Isiolo a desetiměsíční samička Taita. Zahrada sice záměrně držela počet chovaných žiraf na nízkém počtu kvůli chystané rekonstrukci pavilonu, přesto se nyní pokouší sehnat alespoň jednu dospělou samici. A to i kvůli mladé samici. "Ve svém věku se bez matky obejde a pokud nenastanou další komplikace, měla by být odchována. Takto nastavené sociální prostředí ale jejímu vývoji úplně nesvědčí," dodal zoolog.

Žirafa Rothschildova patří nejohroženější poddruhy žirafy. V přírodě je její populace odhadována na několik set jedinců žijících v Ugandě a Keni. Dospělí samci měří v průměru pět metrů a váží až 1,5 tuny. Samice je březí zhruba 14 měsíců a mládě se rodí přibližně 1,8 metru vysoké. Žirafy dospívají ve třech letech.

Liberecká zoo chová žirafy Rothschildovy od roku 1985, kdy do zahrady přicestovaly první dvě samice Mahulena a Jesika. Za dobu chovu prošlo zoologickou zahradou přes 50 žiraf.

čtk