Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V libereckém bytovém projektu Zahrada Gallas bude i druhá etapa družstevní

13. 12. 2022 | 15:37

V libereckém bytovém projektu Zahrada Gallas bude i druhá etapa družstevní. ČTK to dnes řekla mluvčí projektu Hana Tietze. Zahrada Gallas je projektem společností Coop Development, Ungelt Partners, libereckého Stavebního bytového družstva Sever a Stavebního bytového družstva Praha. Na místě bývalé textilní továrny plánují postavit přes 300 bytů. Práce začaly v říjnu, původně se s družstevní výstavbou počítalo u prvních čtyř domů, u dalších tří developeři zvažovali, zda byty nabídnout do vlastnictví.

gallas Liberec-Františkov, budoucí projekt Zahrada Gallas 2
Foto: Artur Irma

"Vnímáme to tak, že bydlení a jeho financování je v tuto chvíli ve velké nejistotě, a toto je i díky dobrému úvěru jistota, kterou můžeme našim klientům nabídnout. Družstva už v minulosti ukázala, že znamenají stabilitu i v době krize," uvedla Anna Ježková za Coop Development. V současné době se staví první dva domy, které nabídnou 96 bytů od velikosti 1+kk po velké byty 4+kk, stavební práce začaly v říjnu, už teď je zhruba 40 procent bytů rezervovaných.

K rozhodnutí developerů přispěla zhoršující se situace na trhu s byty, prodeje výrazně klesly. Třeba Central Group nedávno oznámil, že kvůli tomu o rok odsunuje výstavbu a prodej více než 700 bytů. Syner Group a investiční skupina Kaprain zase představily program Byx, který umožňuje pořízení bytu cestou pronájmu, na splacení bytu má zájemce čtyři roky od jeho dokončení. Prvním projektem je Rezidence Letňany 22, příští rok chtějí model nabídnou také u projektů Nový Perštýn v Liberci nebo Rezidence na Plachtě v Hradci Králové.

V prostředí, které výrazně zvýšilo úrokové sazby a mnoho zájemců hypotéku nezíská, může být cestou k vlastnímu bydlení i družstevní výstavba. "U družstevního bydlení je výhodou, že příjemcem bankovního úvěru zůstává družstvo, nikoliv budoucí člen družstva a uživatel družstevního bytu. Stačí tedy uhradit družstevní podíl z ceny bytu na počátku výstavby a zbytek ceny pak splácet formou nájmu," řekl Petr Černý, předseda představenstva SBD Sever.

Projekt Zahrada Gallas garantuje podle Černého zájemcům fixní úrokovou sazbu maximálně 6,5 procenta. "Výhodou uzavřené úvěrové smlouvy mezi bytovým družstvem Zahrada Gallas a úvěrující bankou je zejména skutečnost, že smlouva umožňuje družstvu měnit jak délku fixace úrokové sazby, tak i délku splácení ještě před zahájením splácení úvěru. Protože víme, že úvěr začneme splácet až po kolaudaci stavby, tedy někdy na začátku roku 2025, očekáváme pokles úrokových sazeb k hranici 4,5 procenta," dodal Černý.

Prodej bytů Zahrady Gallas začal už v červnu. Zájemcům stačí složit 20 procent ceny bytu a jednorázový členský příspěvek 50.000 korun. Ceny začínají od 2,928 milionu korun za 1+kk o rozloze 38 metrů čtverečních, kde zájemci stačí zaplatit včetně členského příspěvku družstvu 636.000 korun a zbytek pak bude splácet ve formě nájmu 40 let. Uzavřená smlouva s družstvem garantuje, že se v průběhu výstavby cena bytu nezvýší. Pokud by se to stalo, může družstevník od smlouvy odstoupit bez jakýchkoliv sankcí.

čtk