Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Severočeském muzeu začátkem listopadu představí výslednou podobu obnovy parku 

28. 10. 2023 | 7:28

Obnovou projde park, který obklopuje Severočeské muzeum v Liberci. Projekt doznal finálních úprav a veřejné seznámení s jeho výslednou podobou se uskuteční 2. listopadu od 16 hodin v audiovizuálním sále muzea.
 

muzeumNew
archivní foto

„Severočeské muzeum prošlo v minulých letech z velké části náročnou rekonstrukcí. K nádherné budově patří také památkově chráněný park, který si zaslouží tomu odpovídající péči. Proto jsme oslovili jeden z nejlepších ateliérů nejen v České republice, ale i z hlediska evropského, a sice Ateliér Krejčiříkovi. Mají za sebou takové práce, jakými jsou revitalizace Lednicko-valtického areálu nebo zahrady barokního špitálu na Kuksu,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. „Samozřejmě jsme si vědomi hodnoty této části města, která patří k nejkrásnějším. Tomu odpovídala i pečlivost, s jakou jsme k obnově přistoupili.“

Úpravy parku, na něž je již vydáno stavební povolení, zkonzultovali a odsouhlasili památkáři, diskutovala o nich a podpořila je také liberecká Kancelář architektury města a Rada architektů, stejně jako řada odborníků z oblasti krajinné architektury, dendrologie a historie architektury. Projekt se hlásí k odkazu rakouského urbanisty, architekta Camilla Sitte, který navrhoval zahradní město, takzvané Lidové sady.

„Jde o významnou akci, protože v Liberci nebyl v poslední době obnoven žádný historicky komponovaný městský park. Po úpravách dojde třeba k efektivnějšímu hospodaření s dešťovou vodou, která teď společně se štěrkem bez využití stéká do kanalizace. Nový park budeme také moci využít pro venkovní výstavy, abychom se přiblížili i těm lidem, kteří třeba do muzeí nechodí,“ doplnil ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.  

Termín, kdy dojde k obnově parku, není v tuto chvíli daný. Liberecký kraj se bude ucházet o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

LK/Jan Mikulička