Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vánoční strom splněných přání sbírá v Liberci už 24 let dárky pro opuštěné děti

28. 11. 2021 | 13:17

Už 24 let sbírá Vánoční strom splněných přání vánoční dárky pro opuštěné děti z dětských domovů. Charitativní akce Květoslavy Pěčkové dokázala za ty roky splnit tisíce dětských přání a ani koronavirus projekt nezastavil. Jen je těžší dokoupit zbylé dárky, které nikdo nepořídil, většinou jsou to ty nejdražší," řekla ČTK Pěčková. I dlouholetí sponzoři se podle ní dostávají do finančních problémů. Přesto věří, že i letos se všechna dětská přání podaří splnit.

Vánoční strom se letos přestěhoval do centra Liberce do Nákupní galerie Plaza jen pár kroků od radnice. "Přispět ale mohou lidé také v Turnově, kde je menší odnož stromku v muzeu," uvedla Pěčková. Od soboty mají dárci možnost si vybrat z bezmála 500 lístků s přáním a koupit dárek konkrétnímu dítěti. Ten pak vánočně zabalí a doručí k vánočnímu stromu. "V případě, že tu nebude hosteska, mohou ho odevzdat v blízké prodejně OKAY elektro, kde je pro nás budou sbírat," řekla organizátorka.

K uspořádání Vánočního stromu splněných přání inspirovala před lety Pěčkovou podobná akce v hlavním městě. "Hlavně jsem se ale rozhodla, že už nedám peníze žádné nadaci a vytvořím si vlastní akci. Tady jdou peníze přímo na dárky a dětem, není tady žádný mezičlánek," řekla. Za ta léta už si akce našla v předvánočním čase své místo i pravidelné dárce. Sama organizátorka ji považuje za nezbytnou součást svého života, které před Vánoci obětuje většinu času i energie. Její byt se v prosinci mění ve skladiště a večery tráví balením a tříděním dárků.

Dárci se podle Pěčkové vracejí a nejvíc ji těší, když se ozve i někdo z obdarovaných dětí. "Přišla tak za mnou mladá žena, která vyrostla v dětském domově. Když jsme s projektem začínali, bylo jí sedm let. Když jim poprvé v domově řekli, aby si napsali, co by chtěli pod stromeček, nikdo z dětí nevěřil, že někdo přání splní. Říkala mi, že nikdy nezapomene na ten pocit, když pak viděla vánoční stromek a pod ním tu kupu dárků," řekla Pěčková. Dnes patří mladá žena už několik let k pravidelným dárcům . "Říká, že to zase vrací jiným dětem," dodala Pěčková.

Organizátorka charitativní akce doufá, že i přes změnu místa a koronavirová opatření lidé i letos splní přání co největšího počtu dětí. Dárky mohou nosit do 13. prosince, o dva dny později si je pak ředitelé dětských domovů převezmou.

čtk