Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Veřejná přednáška v liberecké galerii Lázně přiblíží, jak praktikovat buddhismus v každodenním životě 

24. 10. 2019 | 14:59

O buddhistických metodách a jejich využití v každodenním životě bude v úterý 29. října od 19:00 hodin hovořit Veronika Hokovská, která se buddhismu věnuje přes 20 let. V rámci přednášky vysvětlí, proč má smysl používat prastaré východní metody v západním světě a do jaké míry mohou tyto metody lidem žijícím v uspěchané době pomoci. Přednáška se uskuteční v kavárně ART CAFE Lázně v liberecké Galerii, Masarykova 723/14. Na závěr proběhne krátká meditace a bude vyhrazen prostor pro otázky a odpovědi.

meditace 1
Foto: zdroj: www.bdc.cz

Přednáška přiblíží všem zájemcům učení buddhismu, které využívá tendencí lidské mysli a moderního světa. „Spousta lidí dnes upadá do dvou extrémů. Buď spoléhají úplně na sebe, pak jsou velmi silně materialističtí, nebo spoléhají příliš na nějaké mystické pravdy a na víru, a tím jsou velmi nepraktičtí,“ vysvětluje Veronika Hokovská s tím, že v buddhismu lze spojit jak přístup idealistický, tak i praktický.

Forma buddhismu, která se ve velké míře na Západě praktikuje, nazýváme laickou. Lidé si často myslí, že proto, abychom mohli praktikovat, je třeba vstoupit do kláštera či jiného uzavřeného společenství, ale přitom hlavní podstata buddhistické praxe tkví v tom, že vám přinese každodenní lidský rozvoj,“ dodává Veronika Hokovská. Laický buddhismus lze tedy praktikovat za jakýchkoliv podmínek, ať už máme rodinu, náročné zaměstnání, nedostatek času apod.

Jediným cílem v buddhismu je vyrábět šťastné lidi,“ říká lama Ole Nydahl, jeden z prvních Evropanů, který se mohl naučit schopnostem a vědomostem dříve uchovávaným jen na Východě. V prosinci 1969 se on a jeho manželka Hannah stali prvními západními žáky 16. Karmapy. Lama Ole posledních 40 let bez přestávky cestuje, učí a zakládá meditační centra po celém světě. Dnes jich je již přes 600.Veronika Hokovská

Buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü je jedním ze tří směrů, které předal Buddha Šákjamuni. Šířil se 1500 let v Indii, pak 1000 let v Tibetu, kde vznikly čtyři hlavní školy, mezi nimi i škola Karma Kagjü, v jejímž čele stojí Karmapa, v současnosti 17. Karmapa Thinlä Thaje Dordže. V České republice je buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü první náboženskou společností buddhistů, která je registrována Ministerstvem kultury ČR.

Více informací na www.bdc.cz

TZ