Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vichřicí poškozenou střechu na Appeltově domě, v němž sídlí stavební průmyslovka, vymění příští rok

29. 09. 2020 | 14:17

V Liberci se bude příští rok vyměňovat střecha na památkově chráněném Appeltově domě, v němž sídlí stavební průmyslová škola. Střechu částečně poničila únorová vichřice a hrozí její další poškození při každém silnějším větru. ČTK to dnes řekl ředitel Střední školy stavební v Liberci Radek Cikl. Škola na výměnu krytiny získala od Libereckého kraje dotaci 1,5 milionu korun.

SPŠScelek
Foto z www.stavlib.cz

"V letošním roce, když je to schválené, připravíme výběrové řízení, vybereme dodavatele a zjara bychom se pustili do stavební činnosti," uvedl Cikl. Podle něj je střecha zatím provizorně opravená, aby do ní nezatékalo. Krytina z lepenkových šindelů se na střechu dávala v roce 1994 narychlo po předchozím požáru. Podle Cikla se na památkově chráněnou budovu nehodí, navíc je na konci životnosti. Střecha by tak od příštího roku měla být opět z přírodní břidlice, která je navíc odolnější než lepenkový šindel. "To je staletá záležitost, když se to dobře udržuje," uvedl ředitel školy.

Třípodlažní budovu s mansardou a prvky klasicismu a rokoka si nechal postavit obchodník Anton Appelt v letech 1793 až 1794 v západním rohu Sokolovského náměstí. Nachází se v sousedství Valdštejnských domků, které má střední škola také ve správě. Appeltův dům, nápadný honosným průčelím, postavil význačný liberecký stavitel té doby, Johan Josef Kunz se synem. Dům koupilo o několik desetiletí později město a zřídilo v něm školu. Stavební průmyslová škola je v budově od roku 1953. Škola má nadregionální význam, svým zaměřením je jediná v kraji. Navštěvuje ji zhruba 330 žáků z 11 okresů.

Poslední větší opravou v areálu školy byla loňská renovace Valdštejnských domků z konce 17. století, které patří k nejstarším dochovaným stavbám ve městě. Za 800.000 korun dostaly novou střechu, opravovala se fasáda a staticky zajišťoval krov. V plánu do budoucna je podle Cikla zateplení fasády přístavby školy postavené v 70. letech minulého století. Společně s tím by chtěla škola vybudovat aulu, kterou nemá.

čtk